Koje je boje srce tvoje

U 4.500 porodica smešteno je 6.000 dece bez roditeljskog staranja. Njih 650 je u institucijama socijalne zaštite. "Koje je boje srce tvoje" naziv je humanitarne kampanje organizacije SOS Dečija sela Srbije. Cilj je da građani i organizacije koje žele potpišu trajne naloge kako bi redovno pomagali decu bez roditeljskog staranja.

Katarina Krstajić iz Fondacije SOS Dečija sela ističe da je to nevladina, humanitarna organizacija koja brine o deci bez roditeljskog staranja.

U Kraljevu se nalazi 14 kuća sa 14 SOS porodica, koje brinu o deci od tri meseca do 18 godina.

Ova fondacija pruža i podršku stručnih timova kako bi deca imala dom pun sigurnosti i kako bi mogli da se osamostale, rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Katarina Krstajić.

Glavni zadatak im je da vrate deci veru u život i ljude jer su ona, ističe Krstajićeva, ne samo visoko traumatizovana već i dolaze iz disfunkcionalnih porodica.

"Sarađujemo sa Centrom za socijalni rad kako bi deca bila u kontaktu sa biološkim roditeljima", rekla je Krstajićeva.

Do sada su zbrinuli više od 150 dece, a 11 mladih je trenutno na studijama na budžetu Republike Srbije. "To je značajan pokazatelj da smo ih izveli na pravi put", ističe Krstajićeva.

U SOS Dečija sela ne odvajaju braću i sestre, već prave porodice.

"Samo odvajanje od porodice predstavlja traumatičan događaj za dete. Jedinstveni smo ne samo u tome što ih ne razdvajamo, već i pravimo porodice za njih jer smatramo da je porodica stub gde dete dobija sigurnost, zaštitu, mogućnost da bude dete. Kontinuirano pomažemo deci do osamostaljenja i pravimo individualan plan razvoja za svako dete", ukazala je Katarina Krstajić.

Pokrenuta je kampanja "Koje je boje srce tvoje". Pojedinci i kompanije će moći da kod SOS predstavnika potpišu trajni nalog, i na taj način mesečnim donacijama pomognu deci bez roditeljskog staranja. Oni će svakog meseca dobijati izveštaj na šta se troši njihov novac: na higijenu, školski pribor, hranu.

Informacije o lokacijama na kojima se nalaze SOS predstavnici mogu se naći na sajtu www.sos-decijasela.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2019, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

Srce tvoje slatke boje....????

Vazno je da se osigura obaveza roditeljskog zbrinjevanja.
Od strane drzave ta se obaveza iskazuje kao
tvoje ljudsko pravo na odgoj i vaspitanje djece to jeste buducih generacija.