Predstavljeni novi autorski udžbenici za nastavu na hrvatskom jeziku

Sporazum Ministarstva prosvete Srbije, Nacionalnog saveta Hrvata u Srbiji i beogradskog Zavoda za udžbenike donosi rezultate, osnovci su dobili sedam novih udžbenika i dodataka na hrvatskom jeziku.

U Subotici su predstavljeni novi autorski udžbenici za nastavu na hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Srbiji.

"To je veliko postignuće za jednu zajednicu kakva je hrvatska. Pune tri godine je trajao proces izrade udžbenika", kaže Margareta Uršal, predsednica Odbora za obrazovanje iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. 

"Mi smo do sada obezbedili 45 udžbenika, od toga su odštampana 32, a 13 su u nekoj fazi rada", kaže Milorad Marjanović, direktor izdavačkog sektora Zavoda za udžbenike u Beogradu.

Za predmete Svet oko nas, Priroda i društvo i Likovna kultura izrađeni su nacionalni dodaci na hrvatskom jeziku.

"Dodatak je prilagođen učenicima. Uz svaku lekciju postoje dodatni zadaci koji podstiču decu da samostalno uče. Tako da će učiteljicama olakšati posao i mislim da će mnogo koristiti u nastavi", kaže Danijela Romić Skenderović, autorka dodatka "Priroda i društvo".

Izradom četiri udžbenika Muzičke kulture za više razrede, đacima koji se školuju na hrvatskom, kompletirana je literatura za Muzičko u osnovnom obrazovanju.

"Po zakonu, 60 procenata nastavnog programa možemo da prilagodimo hrvatskoj manjini. Tako da je mnogo muzičkih primera i pesmica iz naše baštine", kaže Mira Temunović, koautorka udžbenika "Glazbene škrinjice".

U Zavodu za udžbenike navode da je njihov Centar za niske tiraže spreman da u najkraćem roku ispuni zahteve škola i nacionalnih saveta za štampanje udžbenika i literature za obrazovanje nacionalnih manjina u Srbiji na maternjem jeziku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи