Oproštaj od Šabana Šaulića

Pevač narodne muzike Šaban Šaulić, koji je pre pet dana nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Prethodno su se od "kralja narodne muzike", kako su pevača tokom karijere nazivali mediji i poštovaoci, na komemoraciji u Skupštini grada oprostili porodica, prijatelji i kolege.

Poslednji pozdrav tragično nastradalom pevaču uputili su porodica, prijatelji, kolege, saradnici i više hiljada poštovalaca njegove bogate pevačke i kompozitorske karijere.

Govora na sahrani nije bilo, a Šaulića su muzikom ispratile kolege Miša Mijatović, Mirko Kodić i Aleksandar Aca Sofronijević. 

Kovčeg je spušten uz zvuke Šaulićeve pesme "Ne plači dušo". 

Šabanov sin Mihajlo zahvalio je svima koji su došli na sahranu njegovog oca.

"Moj otac danas nije otišao dokle god je njegove muzike i dokle god se svi podsećamo na njega i njegovu dušu on će živeti sa nama. Hvala vam što ste došli da ispratite našeg kralja, oca, kuma, dedu... Neka mu je večna slava", poručio je Mihajlo.

Prethodno je održana komemoracija u Skupštini grada Beograda. O raskošnom glasu, ali i o skromnom i jednostavnom čoveku koji je voleo fudbal, druženje i pecanje i za kojim tuguje ceo Balkan govorili su najbliži saradnici i poznavaoci.

"Kada je pevao verovali ste mu, jer je u pesmu unosio svoju tananu dušu. Stvorio je toliko ličan stil da niko nije mogao da ga kopira. Počeo je karijeru jako mlad i sarađivao sa mnogim istaknutim umetnicima. Njegove oči bile su ogledalo njegove duše, iskrile su kada je bio veseo i radostan, baš ga tako pamtimo, teško će nam biti, ali ostaće njegova pesma", poručio je Dragiša Golubović, predsednik SEMUS-a.

Od Šaulića se oprostila i njegova koleginica i prijateljica Zorica Brunclik. 

"Kada je u nedelju kao bomba odjeknula vest da si tragično nastradao, više ništa nije bilo isto. Zavladala je neverica. Naši ljudi tuguju u celom svetu, tuguje region. Porodica je neutešna. Ti si bio moj pevač, za sva vremena, putuj sa anđelima naš ponosu i neka ti je večna slava", istakla je Zorica Brunclik.

Autor najvećih Šabanovih hitova Rade Vučković rekao je da je Šaban dovodio pesme do savršenstva.

"Najlepše svoje melodije i tekstove napisao sam za tebe. Pesme si dovodio do savršenstva i samo si ti to mogao, zato što si jedini, jedinstven i neponovljiv. Bio si dobar, pošten i skroman čovek, jer ni sam nisi znao koliko si veliki", istakao je Vučković.

"Kako ti uopšte možeš otići? Kako, kad su pesme koje si iznedrio tokom pola veka života sa muzikom već odavno besmrtne", poručio je Goran Jovanović, menadžer Šabana Šaulića.

Suze i jecaje u skupštinskom zdanju prekidale su Šabanove pesme, pušten je i video sa slikama iz porodičnog života, a skup je završen dugim aplauzom. 

Otišao je jedan od najvećih pevača narodne muzike – Šaban Šaulić. Prvu pesmu "Dajte mi utjehu" objavio je sa 18 godina. Slede hitovi na tridesetak albuma i više od 20 singl ploča. Utihnuo je glas Šabana Šaulića, ali njegove pesme slušaće se još dugo.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво