Čist vazduh u zakonu, bez strategije u praksi

Valjevci i Nišlije su tokom januara udisali najzagađeniji vazduh pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. U Valjevu su dnevne granične vrednosti koncentracija čestica koje su opasne po zdravlje, bile prekoračene 30 dana, u Nišu 19, Smederevu 18 dana.

I dok šef delegacije "Hajnrih Bel" u Beogradu Simon Ilse kaže da se u Nemačkoj debatuje o ukidanju dizel automobila Srbija u poređenju s Nemačkom i Britanijom zaostaje gotovo 50 godina kada je reč o kvalitetu vazduha. Naša šansa da uhvatimo priključak sa svetom jesu evropske integracije. 

Mnogo toga moramo da uradimo otuda i procena da je najskuplje poglavlje u pregovorima sa EU ono o ekologiji. Ikao je Beograd uskladio zakonodavstvo sa onim iz Brisela, još uvek ne ispunjava ciljeve koji su nam postavljeni. 

"Mi nemamo strategiju zaštite vazduha, to je ono što je ključno da se ponese sa ovog skupa ne smao što nesprovodimo zakon koji je davno donet kako treba i u potpunosti već mi nemamo ni strategiju koja definiše viziju i gde je to gde mi želimo da budemo kada je u pitanju kvalitet vazduha za pet, deset ili petnaest godina. Mi ne prepoznajemo da ovaj problem postoji i do sada nemamo nijednu jedinu meru na nacionalnom nivou", kaže Jasminka Joung iz RES fondacija.

A prvi korak jeste stalno merenje zagađenja.

"Vodeći se onom krilaticom traži i daće ti se šta ćemo prvo da tražimo ajde pravo da tražimo da se kvalitet vazduha dosledno i kvalitetno meri sledeći onu izreku što se meri time se da i upravljati", kaže Aleksandar Macura iz RES fondacija.

"Taj godišnji izveštaj agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha ima pouzdanost od 22 posto", kaže Jasminka Joung.

A odakle dolaze zagađujuće materije treba da pokažu takozvani inventari zagađujućih materija. Oni se se prave po evrpskim metodologijama i na nekoliko nivoa. Prema inventaru zagađenja 24 čestica najviše ih dolazi iz domaćinstva odnosno individualnih ložišta koja su odgvorna za 70 posto.

Agencija je sugerisala šta treba da se uradi u saradnji s lokalnim samoupravama da bi se zagađenje smanjilo.

Kažu i novac je obezbeđen. A jedno od rešenja je efikasniji sistem grejanja i energetski efikasnija gradnja. Do tada svetska zdravstvena organizacija procenila je da je prošle godine u Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umrlo više od 6.000 ljudi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво