Sam svoj majstor, opasnost iz boce

Osobe povređene u eksploziji plinske boce sinoć na Zvezdari nisu životno ugrožene. Njih troje je i dalje na VMA. Eksplozija se dogodila kada je stanar pokušao da zameni bocu. Problemi često nastaju kada umesto da plinsku bocu zameni stručno lice često to radimo sami bez dodatne provere ispravnosti sigurnosnog ventila pa je bezbednosni rizik od eksplozije povećan.

U zgradi u kojoj se dogodila eksplozija oštećeno je i pet stanova. Iako su propisi za korišćenje plina u domaćinstvima pooštreni, postoji slaba karika zbog koje se ovakve stvari dešavaju.

Posle sinoćne eksplozije plinske boce, stambena zgrada na Zvezdari u ulici Milana Rakića izgleda kao da je pala bomba.

Uništen je stan u suterenu, popucali su prozori na zgradi, polomljeni su štokovi na ulaznim vratima a nekoliko stanara je teško povređeno i prevezeno na VMA.

"Juče je primljeno pet pacijenata, troje je zadržano na lečenju, primljeni su na Plastičnu hirurgiju sa opsežnim opekotinama. Njihovo stanje je sada stabilno", rekao je Toplica Lepić, načelnik klinike za neurologiju VMA.

Kako nezvanično saznaje RTS do eksplozije je došlo u trenutku kada je stanar u suterenu pokušao da zameni plinsku bocu koju koristi u domaćinstvu .

"Moja majka i ćerka su ostale takoreći zarobljene na drugom spratu i nisu mogle da izađu iz zgrade jer su se vrata, koja su veoma jaka, iskrivila od detonacije. Kada su pokušale da izađu crni dim je kuljao ka drugom spratu", kaže stanarka Gordana Trhulj.

Stan u prizemlju zgrade iako udaljen od suterenskog prostora, znatno je oštećen.

"Od siline udarca su sva vrata izašla iz ležišta, popucali su prozori, polica je pala, knjige su bile svuda, malter je počeo da otpada. Stan je izgledao kao da je ratno stanje", navela je stanarka Ana Marija Aranđelović.

Prvi su pritekli komšije 

Ugroženim stanarima prvi su u pomoć pritekle komšije iz broja 20, koji su svojim aparatima gasili vatru. Vatrpogasna brigada je stigla na lice mesta za osam minuta i lokalizovala je požar, ali je postojala opasnost da se vatra proširi.

"Svaki požar ako se ne reaguje adekvatno postoji opasnost na širenje na ostale stanove, po vertikali ili horizontali", naveo je komandant vatrogasno spasilačke brigade Miloš Majstorović.

U proteklih godinu dana vatrogasci su tri puta intervenisali zbog eksplozije plina.

Upozoravaju da svi uređaji i boce moraju biti detaljno pregledani pogotovo kada je reč o sigurnosnim ventilima. U protivnom može doći do isticanja gasa a u slučaju varničenja i do eksplozije.

Procedure za korišćenje plinskih uređaja su pooštrene, u neatestirane plinske boce se ne može puniti plin.

Boce moraju biti redovno atestirane ali problemi se najčešće javljaju prilikom isporuke plina. Umesto da plinsku bocu zameni stručno lice često to radimo sami bez dodatne provere ispravnosti sigurnosnog ventila pa je bezbednosni rizik od eksplozije povećan.

"Prilikom montaže svi spojevi kroz koje prolazi gas moraju biti adekvatno provereni i zategnuti dobro. Svi gasovi koji se koriste u domaćinstvu su obojeni tako se miris oseća prilikom istakanja. Treba izvršiti proveru, pomoću sunđera i sapuna, nanosimo na delove koji mogu biti opasni, i vidimo da li se pojavljuju mehurići", kažu u vatrogasnoj službi.

Eksplozija je oštetila čak pet stanova, otpao je malter do strujne instalacije. Istraga će pokazati da li su plinske boce bile atestirane i da li je do eksplozije došlo zbog nestručkog delovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво