Utvrđivanje profesionalnih bolesti skupo i neefikasno

Kakav zakonski okvir bi bio dobar za utvrđivanje profesionalnih bolesti, bila je tema Međunarodne konferencije o bezbednosti i zdravlju na radu, koju su u Beogradu organizovali Evropski sindikalni institut i Samostalni sindikat Srbije.

Problem je nastao pre više od 10 godina, kada je Republički fond zdravstvenog osiguranja prestao da plaća utvrđivanje profesionalnih bolesti. Ta obaveza prešla je na poslodavce.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marina Furtula ističe da je od tog trenutka poslodavac više nema motiv, nikakvu satisfakciju da prijavi profesionalnu bolest zato što je utvrđivanje prilično skupo.

U Srbiji postoje mnoge nedoumice ko i na koji način utvrđuje profesionalno obolenje, jer je u Srbiji prošle godine ono utvrđeno samo kod dva zaposlena. Recimo, 2006. godine ustanovljeno je 230 profesionalnih obolenja.

"Po evropskom standardu smatra se da osam odsto slučajeva kancera pluća su zapravo posledica onog što su oboleli doživeli tokom svog radnog veka", navodi Saša Dimitrijević iz Udruženog granskog sindikata "Nezavisnost".

U Holandiji četiri hiljade ljudi godišnje izgubi život usled dugogodišnje izloženosti nepovoljnim radnim uslovima, ali oni svake godine utvrde oko 30 hiljada profesionalnih obolenja.

"Ako si 40-godišnji radnik i razboliš se, moj sindikat će tužiti poslodavca jer je on odgovoran zato što je taj zaposleni oboleo. I zbog toga mora da mu plati", ističe Vim Van Velen iz holandskog sindikata FNV.

U Srbiji je za 10 godina prošle godine zabeležen najveći broj smrtnih povreda na radu. Vlada Srbije je 2019. proglasila Godinom zaštite bezbednosti i zdravlja na radu.

Do kraja godine najavljuju donošenje Zakona o osiguranju od povreda na radu. Njime će biti propisano koliku odštetu poslodavac plaća radniku za povredu ili njegovoj porodici za eventualno izgubljen život na poslu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи