Prvi put u Srbiji – samopopisivanje

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovešće se od 1. do 30. aprila na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 opštini i gradu. Za terensko prikupljanje podataka, Republički zavod za statistiku angažovaće 85 popisivača.

Trista tona papira utrošeno je u popisu 2011. godine. Prikupljeni materijal 500 ljudi je obrađivalo skoro osam meseci. Republički zavod za statistiku zato sprema novine, a njih će isprobati tokom probnog popisa u aprilu ove godine. Umesto sa papirnim formularima popisivači će u domove ulaziti sa laptopima.

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Đorđević navodi da se podaci prikupljaju pomoću laptopa, a da popisivači te podatke šalju direktno u bazu.

"Ugrađene su logičke kontrole, tako da je materijal kvalitetniji. U realnom vremenu možemo da pratimo rad popisivača na terenu i rezultate ćemo objaviti mnogo brže", napominje Đorđevićeva.

Građanima Beograda, Niša i Novog Sada prvi put će biti omogućeno i samopopisivanje.

Oni će biti na vreme obavešteni, dobiće lozinke pomoću kojih će da pristupe aplikaciji za popisivanje i sami će moći iz svog stana, u vreme koje im odgovara, da popune upitinike, kaže Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, ista pitanja koja se traže u popisu sadržaće i upitnik kako bi se testirao takav način popisivanja.

Za probni popis već je izabrano 25 instruktora. Oni će obučavati popisivače i pratiti njihov rad na terenu.

"Pozvali smo građane koji su punoletni, nezaposleni i spremni da učestvuju u popisu pod uslovom naravno da znaju da rade na računaru da se prijave", objasnila je Đorđevićeva.

"Za rad u popisu ne uzimamo volontere. Rad svih angažovanih lica će biti plaćen", zaključila je Đorđevićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво