Kuburović: U srpskim zatvorima više nema torture

Ministarka pravde Nela Kuburović navodi da u srpskim zatvorima više nema torture, ističući da se Ministarstvo zalaže za unapređenje profesionalnog znanja zaposlenih u kazneno-popravnim zatvorima, kao i za stručno osposobljavanje osuđenika.

Nela Kuburović navodi da je u poslednjem izveštaju zaštitnika građana i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture ocenjeno da je nastavljen trend unapređenja zaštite prava lica lišenih slobode.

"Na osnovu obilaska 12 zavoda u kojima se nalaze pritvorena i osuđena lica, zaključeno je da u Srbiji ne postoji tortura kao organizovana pojava podsticana od strane državnih organa", precizirala je Kuburovićeva na konferenciji za novinare povodom završetka tvining projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji".

Napomenula je da Srbija više nije ni na "crnoj listi" Saveta Evrope u pogledu smeštaja u zatvorima, jer je za pet godina broj osuđenika sa 156 u 2011. godini smanjila na 108,9 osuđenika na 100 slobodnih mesta u 2016. godini.

Ukazala je da se izveštaji o kapacitetima rade na svake dve godine, te da će tokom ove godine biti poznato ima li napretka u odnosu na 2016. godinu.

Ukazujući na brojne projekte Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija na rekonstrukciji zatvora i izgradnji novih, ističe da je u decembru objavljen tender za odabir izvođača radova na izgradnji novog zatvora u Kragujevcu, za smeštaj 400 lica.

"Realizacijom ovog projekta, približićemo se konačnom cilju potpunog rasterećenja zatvorskih kapaciteta", navela je ministarka pravde.

"Obuka osuđenika važna za njihovu resocijalizaciju"  

Ministar pravde Austrije Jozef Mozer istakao je važnost obuke zatvorskih radnika jer rade veoma osetljiv posao, a jednaku važnost ima i obučavanje osuđenika za rad.

"Drago mi je što su Srbija, Austrija i Nemačka udružile snage na ovom projetku", rekao je Mozer i dodao da je upravo obuka osuđenika važna za njihovu resocijalizaciju i smanjenje broja povratnika u izvršenju krivičnih dela.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ocenio je da ovaj tvining projekat doprinosi implementaciji Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, jer sadrži preporuke i praktičan rad, i može da bude model za buduće slične projekte.

Šib je poručio da Srbija u reformskom procesu može da računa na podršku država članica EU, kao na bilateralnu podršku Nemačke.

Tokom ovog tvining projekta, za koji je Evrospka unija izdvojila 950.000 evra, a Srbija 50.000 evra, eksperti iz Austrije i Nemačke u proteklih 20 meseci su organizovali brojne radionice i obuku za zaposlene u zatvorima - u službi za obezbeđenje, za tretman, za obuku i upošljavanje.

Kao rezultat rada nastalo je 11 priručnika za rad zaposlenih u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija koji će pomoći da se unapredi njihovo znanje tokom rada sa različitim grupama osuđenih lica, sa posebnim naglaskom na osetljive kategorije (žene, maloletnike, LGBT osobe, strane državljane, starija lica, osobe sa invaliditetom).

Tokom projekta su organizovani i programi obuke za instruktore, pa je njih 218 prošlo program.

Oni će nastaviti sa obukom zaposlenih u svojim ustanovama, kao i u Centru za obuku i stručno osposobljavanje u Nišu za zaposlene iz celog sistema.

Tokom tvining projekta, posebna pažnja bila je posvećena obrazovanju i profesionalnim veštinama osuđenica u Zavodu u Požarevcu.

Sertifikovanu obuku za frizere, manikire i pedikire prošlo je 50 osuđenica.

Ovim obukama su uvećane šanse osuđenica da se po isteku kazne ne vrate ponovo kriminalu, a upravo ova populacija spada u posebno ugrožene grupe lica lišenih slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво