Pluća i koža na udaru zagađenog vazduha, šal umesto maske

Vazduh u Beogradu je i dalje zagađen. Prema poslednjim informacijama, veoma zagađen je u Starom gradu i na Novom Beogradu, a takođe i na Mostarskoj petlji. Otkud toliko zagađenje i kako da se zaštitimo?

I danas se u Starom gradu teško disalo, kažu sugrađani. A tako pokazuje i merna stanica u Bulevaru despota Stefana.

"Trenutna koncentracija je nešto ispod 100 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljeno je 50, ali u periodu od 24 sata", kaže Andrija Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Građani se pitaju otkud tolika zagađenost. Mnoge fabrike ne rade. Vazduh u prestonici je najzagađeniji između 14 i 15 časova", kaže dekan Hemijskog fakulteta prof. dr Ivan Gržetić.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema su automobili koji su proizvedeni pre 2005, pre uvođenja evro 4 standarda. Takođe tu su i sumpor-dioksid, grejanje na ugalj. Ni na selu nije bolja situacija.

"U gradovima broj tih čestica koje mi ne vidimo, u kubnom metru je negde deset na deseti ili jedanaesti čestica. To su ogromni brojevi, a u selima se to smanji samo na deset na deveti, što je samo deset puta manje", ukazuje Gržetić.

Na jednom međunarodnom skupu u Sarajevu rečeno je da je 16 fabrika na Zapadnom Balkanu, sagrađenih u vreme komunizma, emitovalo 2016. godine istu količinu sumpor-dioksida kao 250 fabrika većeg kapaciteta u Evropskoj uniji. Možda je ipak od odgovora na pitanje kako su Evropljani to uspeli, važnije šta kažu lekari. Hronični bolesnici imaju najviše problema, a 20 puta ih je više nego pre 30 godina.

I buka zagađuje, najviše trpe deca

"Maska skoro neće ništa da im pomogne.Ono što bi njima mnogo više pomoglo je šal preko usta, jer šal ima neku filtracionu sposobnost", ističe pulmolog Branimir Nestorović. 

Vuneni šal sprečiće prodiranje čestica i do 80 odsto. Osim pluća, "prva na udaru" je koža koja apsorbuje sve iz vazduha. Čestice su, možda i najmanji problem. Smog i gasovi su prva dva. A na treći, nekako, zaboravljamo, kaže doktor.

"Treća vrsta zagađenja o kojoj mi ne mislimo je zagađenje bukom. Prekjuče je objavljen jedan ogroman rad na 7.200 dece koji je pokazao da deca koja žive u gradskom centru i izložena su jakoj buci, su neverovatno niskih intelektualnih sposobnosti skoro do 30 odsto, zato što ta stalna buka dovodi do toga da praktično zanemaruju govor", naglašava Nestorović.

Strani sajtovi nemaju precizne podatke o zagađenju, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje jer koriste samo jedan indeks zagađenja vazduha, rađen po američkom standardu i nije primenjiv u Beogradu. Za desetak dana Beograđani će na sajtu Zavoda moći da vide prave podatke i savete.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво