Lažni medicinari i dalje u akciji, na meti penzioneri

Sve počinje telefonskim pozivom i uglavnom se pozivaju penzioneri. Nude se zdravstveni pregledi, a onda se ispostavi da ste došli na prezentaciju šerpi. Upravo se to dogodilo penzionerima u Mirijevu.

Umesto obećanog besplatnog medicinskog pregleda u iznajmljenom prostoru Mesne zajednice u Mirijevu, prevarenim penzionerima je ponuđena prezentacija proizvoda poljske firme "Velmaks lajf", ili bolje reći kupovina šerpi, prostirki i ćebadi.

"Došli su oko 10 časova, kada su počeli da dolaze i građani i pitali šta se dešava. Kažu da su im rekli da mogu da obave pregled karotida i EKG. Video sam da nema tih aparata i da je ovo čista prevara. Ta firma je nudila penzionerima ćebad, usisivače, šerpe", kaže Dušan Matić, predsednik Mesnog udruženja penzionera Mirijeva.

Udruženje penzionera je reagovalo i upozorilo prisutne na prevaru, a neki od građana su odustali od prezentacije.

"Toliko sam bila besna. Oni su me zvali i tražili da ponesem ličnu kartu, ja sam rekla šta će lična karta kad imam zdravstvenu knjižicu. Tražila sam od njih da mi pokažu ugovor o zakupu sale, kao i sa kol-centrom", kaže jedna sugrađanka.

Prostor Mesen zajednice, dotičnoj firmi iznajmila je Opština Zvezdara koja ima zakonsko pravo ustupanja prostora privrednim subjektima. Prostor je iznajmljen dva puta po dva sata u naredna dva dana radi prezentacije proizvoda.

Nadležni u opštini su izvršili sve neophodne provere – da li je firma registrovana u APR-u, da li je poreski obveznik i da li su izmirene poreske obaveze.

"Proverom smo utvrdili da je preduzeće upisano u APR-u, da je registrovano pravno lice, da je poreski obveznik i da nema nekih prepreka u ispunjavanju svojih obaveza kao i bilo kakvih zamerki. A naš prostor je bio slobodan", kaže Ilija Tomić iz Opštine Zvezdara.

Kako ističu u Opštini Zvezdara ovako nešto se prvi put dogodilo. Do sada nije bilo problema sa iznajmljivanjem prostora u Mesnoj zajednici, s obzirom na to da predsednik opštine ima i diskreciono pravo da prostor ustupi čak i besplatno ako je reč o privrednim subjektima koji se bave društveno korisnim radom, a ne ostvaruju dohodak.

U Pokretu za zaštitu potrošača ističu da je u konkretnom slučaju reč o klasičnoj prevari po osnovu reklamiranja zdravstvenih usluga. Građani bi trebalo da se obrate Tržišnoj inspekciji.

"Najbolje bi bilo da grupa od najmanje desetak penzionera podnese kolektivnu prijavu Tržišnoj inspekciji", kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Od direktora dotičnog preduzeća RTS nije mogao da dobije komentar, jer je rečeno da je odsutan. U registru za iznajmljivanje prostora Opština Zvezdara jasno se vidi da je preduzeće najavilo opštini prezentaciju svojih proizvoda, u samom registru je naznačen i nameštaj koji je potreban za ovu namenu. Očigledno je kol-centar dotičnog preduzeća penzionerima prosledio drugačiju poruku koja se odnosi na besplatne preglede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво