Zaštitnik građana upozorava

Oko pola miliona stanovnika Srbije, prema poslednjim podacima Vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, nije u stanju da zadovolji minimalne egzistencijalne potrebe, upozorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 20. februara Svetskog dana socijalne pravde.

Zaštitnik građana je u saopštenju naveo da prema podacima tog tima, linija apsolutnog siromaštva iznosi 12.045 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici, a potrošnju nižu od tog iznosa imalo je 7,2 odsto stanovnika Srbije.

"Ovi podaci upozoravaju da siromašnih u Srbiji i dalje ima, da su riziku od siromaštva najviše izloženi mlađi od 18 godina, a to potvrđuju i nalazi Saveta za prava deteta", rekao je zaštitnik.

Pašalić je istakao da je, uprkos zahtevima štednje, obaveza države i javne vlasti da nastavi da razvija i ulaže u usluge podrške za decu, mlade i stare, da ojačava i širi prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, da u budžetu uvećava izdvajanja za najsiromašnije.

Naveo je da je potrebno razvijati uzajamnu podršku, partnerstvo i saradnju svih članova u zajednici kako bi se utemeljilo društvo zasnovano na solidarnosti, pravednosti, slobodi i jednakosti.

Jedino takvo društvo može doprineti razvoju empatije među građanima takođe neophodnoj u prevladavanju izazova socijalne nepravde i smanjenju jaza između različitih društvenih slojeva, ukazao je zaštitnik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво