Povlašćeni advokati odlaze u prošlost?

Počeo je da radi kol-centar Advokatske komore Srbije (AKS) za dodeljivanje branilaca po službenoj dužnosti. Predsednik AKS Viktor Gostiljac objašnjava za RTS da neće biti "preskakanja" advokata jer će sistem po automatizmu birati prvog narednog advokata koji se nalazi na spisku. Advokati ne treba da brinu jer neće biti dodatnog licenciranja, dodaje Gostiljac.

Dosadašnji način dodeljivanja advokata ostavljao je prostor za zloupotrebe i korupciju. Naime, optuženom koji je stekao pravo na besplatnu odbranu policija, tužilac ili predsednik suda u obavezi su da obezbede branioca po službenoj dužnosti i da te branioce pozivaju po redosledu sa spiska koji im je dostavljala nadležna advokatska komora.

Iz Advokatske komore Srbije godinama tvrde da su mnogi kršili Zakon, da nisu poštovali taj redosled i da su favorizovali neke advokate – češće ih angažovali od drugih kako bi im omogućili da od države zarade godišnje i milionske iznose i onda s njima delili taj novac.

Takođe, postojali su i slučajevi da su organi favorizovali advokate koji bi radili u interesu organa koji vodi postupak, odnosno doprinosili da njihov klijent bude osuđen.

S tim problemom upoznati su i Visoki savet sudstva, Misija OEBS-a u Srbiji i mnogi drugi. Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže za RTS da je dosadašnji sistem predstavljao rak-ranu srpskog pravosuđa i izazivao nezadovoljstvo građana i advokata.

"Imali smo potpuno netransparentan proces dodeljivanja advokata, a najviše su trpeli građani koji nisu imali adekvatnu odbranu", istakao je Gostiljac.

Prema njegovim rečima, kol-centar AKS potpuno isključuje ljudski faktor jer organ postupanja na osnovu protokola stavlja sistem u pogon, a sa spiska se bira prvi sledeći advokat.

"Neće moći da bude preskakanja" 

Policija, tužilaštvo i sudovi često kažu da im se pojedini advokati koji su na listi branilaca po službenoj dužnosti ne javljaju ili da kažu da ne mogu da se odazovu.

Gostiljac kaže da Komora ima pravo da nekog skine sa spiska branilaca po službenoj dužnosti ako duže vreme odbija odbranu.

"Sada, kada operater okrene advokata, razgovor će ostati zabeležen, snimljen i moći će da se čuje zašto neće ili ne može. Svaki advokat, komora ili sud moći će da izvrši kontrolu sistema – da li je došlo do preskakanja. Ali toga neće biti jer sistem uvek bira prvog narednog sa liste", ističe predsednik AKS.

Gostiljac napominje da advokati neće morati da prođu dodatna licenciranja po ovom novom sistemu.

Odgovarajući na pitanje da li će se menjati kriterijumi za to ko će moći uopšte da radi službenu odbranu pošto pojedini zameraju što i početnicima može da zapadne odbrana najtežih krivičnih dela, Gostiljac kaže da neće biti promena.

"Zakonik ne postavlja ograničenja u tom smislu, svako ko je advokat, ko je položio pravosudni ispit ima dovoljno kvalifikacija, može da pruža adekvatnu odbranu", ističe predsednik Advokatske komore Srbije.

Uvođenje kol-centra finansirala je Misija OEBS-a u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво