Mere za rast nataliteta – i rad i roditeljstvo

Raspisan je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima za mere populacione politike. Država je za to obezbedila 650 miliona dinara, 150 miliona više nego 2018. godine. Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da je za ovu godinu prioritet usklađivanje rada i roditeljstva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka Đukić Dejanović pozvala je sve opštine izuzev Beograda, koji ima sredstva za te namene, kao i opština na Kosovu i Metohiji, da se pripreme kako bi aplicirale za bespovratna sredstva od 15. februara do 7. marta.

Ministarka je savetovala opštine da odluče šta je prioritet i apliciraju za nepovratna sredstva za populacionu politiku, te naglasila da će moći da dobiju i stručnu pomoć kako bi apliciranje bilo uspešno.

"Ove godine je prioritet usklađivanje rada i roditeljstva", istakla je Dejanovićeva i rekla da je potrebno da ginekolog i pedijatar budu dostupniji mamama i bebama.

Međutim, kako je dodala, porodica nije samo beba i mama, već je veoma bitan i partnerski odnos unutar porodice. 

Dejanovićeva je navela kao jedan od problema populacione politike to što mnogo mladih odlazi iz zemlje.

"Kada smo završili istraživanje, podaci su pokazali da svaki treći student želi da napusti zemlju, a da 76 odsto onih koji su otišli ne planira da se vrati u zemlju, ali 57 odsto onih koji su otišli želi da investira svoja sredstva i znanje u Srbiju", rekla je ministarka.

Ministarka Đukić Dejanović je član ekspertskog tima za ekonomske migracije, a o tome je govorila i na sednici Saveta za populacionu politiku. Plan je da se mladi zadrže, oni koji su otišli da se motivišu da se vrate. 

Dejanovićeva kaže da će ministri i eksperti pokušati da daju odgovor šta treba uraditi u vezi sa ekonomskim migracijama. Napomenula je da se migracije ne mogu stopirati jer mladi koji odlaze imaju podršku svojih roditelja.

Ali, kaže, treba da se iskoristi potencijal da blizu 60 odsto koji su otišli imaju želju da ulažu u Srbiji.

Ministarka je iznela podatak da se povećava broj porodica sa drugim, trećim i četvrtim detetom.

Najavila je i izbor za najodgovorniju kompaniju u pogledu populacione politike, jer je to, kako kaže, najbolja promocija rada i roditeljstva.

Poslanica Stranke moderne Srbije i predstavnica Inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura uputila je Skupštini Srbije Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Dejanovićeva je rekla da se čeka da Ustavni sud kaže svoje, a da Vlada privodi kraju izmene i dopune zakona, posle tromesečne primene. 

Prema njenim rečima, od izmena će imati koristi tri kategorije: žene sa visokim primanjima, žene koje su ostale trudne a radile su manje od šest meseci, i žene koje su odmah po nalaženju posla ostale trudne.

"Koliko god da uradimo, može i bolje", zaključila je Dejanovićeva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво