"Srbija izvršila 90 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava"

Predstavnici Evropskog suda za ljudska prava konstovali su na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović da je Srbija izvršila 90 odsto presuda tog suda za ljudska prava. Poručili su da bi usvajanje takozvanog Zakona o nestalim bebama predstavljao pozitivan signal Komitetu ministara Saveta Evrope da Srbija poštuje odluke suda u Strazburu.

Nela Kuburović je sagovornicima ukazala na nedvosmislenu političku volju da se usvoji Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođenje dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji (Zakona o nestalim bebama), koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministarka očekuje da će predlog tog zakona biti pred poslanicima tokom prvog redovnog zasedanja.

Ukazala je da Predlog zakona ima pozitivnu ocenu Saveta Evrope, da sadrži određene preporuke Jukoma, kao i da je na samom tekstu predloga zakona radila radna grupa sastavljena od predstavnika svih relevantnih institucija i udruženja roditelja.

Predstavnici Evropskog suda, koje je predvodio direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Kristof Puarelna, istakli su da je Srbija u mnogim slučajevima preduzela značajne korake kako bi izvršila presude Evropskog suda i pozvala da to učini i kada je taj zakon u pitanju.

Na sastanku je ukazano da je Komitet ministara pozitivno ocenio sadržinu predloga zakona i u poslednjim odlukama pozvao nadležne državne organe u Srbiji da hitno usvoje ovaj zakon.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Usvajanje pomenutog Predloga zakona predstavljalo bi izvršenje presude u slučaju u kojem je sud 2013. godine usvojio predstavku Zorice Jovanović i državi Srbiji naložio da joj isplati odštetu, kao i da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се