Savet Evrope traži što pre zakon o nestalim bebama

Predstavnici Komiteta ministara Saveta Evrope su ponovo zatražili od zvaničnika Srbije da što pre usvoje zakon o reševanju slučajeva nestalih beba, kao i o ispunjenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je Kristof Poirel iz Direktorata za ljudska prava SE.

Kristof Poirel je, posle sastanka sa članovima Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije, novinarima rekao da je zatraženo i razjašnjenje kako je došlo do slučajeva nestanka beba.

Poirel je podsetio da je u decembru prošle godine Komitet ministara SE iskazao zabrinutost u pogledu izostanka rezultata Srbije po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba i apelovao da država usvoji potreban zakon i preduzme druge neophodne korake.

Presudom suda u Strazburu iz 2013. godine, po tužbi Zorice Jovanović, koja nikada nije dobila validne dokaze da joj je dete preminulo posle rođenja, državi Srbiji je naloženo da pruži istinu o tom i sličnim slučajevima.

Poirel je rekao da su delagaciji koju predvodi državni organi Srbije na dosadašnjim sastancima dali objašnjenje u vezi sa pitanjem nestalih beba, "koje je složeno i osetljivo" i da im je obećano da će zakon biti usvojen, jer je nacrt završen.

Važno je da predstavnici vlasti u Srbiji, zajedno sa porodicama nestalih beba dođu do rešenja. Komitet ministara SE se nada da će zakon uskoro biti usvojen. Komitet će u martu ponovo razmatrati to pitanje, najavio je Poirel.

Kako je naglasio, presuda Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Jovanović" se dosta dugo ne izvršava i zato je Komitet ministara i doneo odluku da od vlasti u Srbiji zatraži preduzimanje koraka koji bi vodili napretku.

Poirel je dodao da, po pitanju izvršenja ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava Srbija spada u prosek i ne razlikuje se od većine ostalih država, jer je od 450 presuda rešeno njih oko 400.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samopuravu Petar Petrović najavio je da će na jednoj od prvih sednica proletnjeg zasedanja Skupštine na dnevni red biti stavljen zakon o reševanju slučajeva nestalih beba.

On je istakao kako se nada da će primena tog zakona dati rezultate, jer je prva verzija, koja je predložena prošle godine, povučena iz procedure baš zato da bi bilo što manje dilema u vezi njegove primene.

Prema rečima Petrovića, jedan od glavnih razloga zašto zakon još nije usvojen jeste i to što su udruženja roditelja nestalih beba imala različite stavove "povodom sličnih ili istih pitanja".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво