Uskoro nova pravila za studentske organizacije

Studentska konferencija univerziteta Srbije obeležava deset godina postojanja. Tim povodom organizuju brojne akcije. Ipak, najvažnija aktivnost im je učešće u izradi Zakona koji se tiču studentskog organizovanja i standarda.

Najvažnije je, kažu u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije, da ove godine bude usvojen Zakon o sudentskom organizovanju, jer Srbija ima 250.000 akademaca. Za dvadesetak dana treba da počne i javna rasprava.

"Jedna od najbitnijih stvari za studentsko organizovanje koja će povećati legitimitet legitimno izabranih studentskih predstavnika i uvesti konačno red u studentsko organizovanje jer do sada je praksa bila da se sve pozivamo na Zakon o visokom obrazovanju u kojem svega jedan li dva člana govore samo, i to će svakako obezbediti autonomiju studentskim organizacijama u odnosu na sve druge faktore uticaja počevši od univerziteta i uprava fakulteta, pa svega ostalog", navodi Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Imaju svoje predstavnike i u radnoj grupi za izradu Zakona o finansiranju unverziteta.

Organizovaće i samit studenata Srbije gde će u saradnji sa svim relevantnim činiocima društva tražiti rešenje kako da se mladi zadrže u zemlji i brže dođu do željenog posla.

Treba oslušnuti šta sektoru za zapošljavanje odnosno privedi šta je potrebno i na osnovu toga usmeravati studije kako bi student kada završi fakultet bio odmah spreman da krene sa radom. 

"Želimo da svim studentima omogućimo da jednom nedeljno dođu u SKONUS i postave pitanje predsedniku i potpredsednicima i dobiju odgovore na pitanja koja ne bi imali priliku da postave nekom drugo studentskom predstavniku na svom univerzitetu", navodi Margareta Smiljanić, potpredsednica SKONUS-a za razvoj i reformu visokog obrazovanja.

Aktivni su u Evropskoj studentskoj uniji. Ne zaboravljaju ni sport, pa će u Nišu da organizuju univerzitetski sportsko edukativni kup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво