Dunav ih razdvaja, a prijateljstvo spaja

Ove godine obeležava se 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rumunije. Kroz istoriju, ti odnosi su uvek bili prijateljski. Procenjuje se da u Rumuniji živi oko 20.000 Srba, a najveće naselje sa većinski srpskim stanovništvom je Svinica.

U Svinici selu u jugozapadnoj Rumuniji na levoj obali reke Dunav živi oko hiljadu stanovnika, a osim službenog rumunskog jezika, svi govore srpski.

"Kod nas u selu se govori samo srpski jezik", navodi Cveta Novak iz Svinice.

Ivan Ilić iz Svinica navodi da je srpski jezik ali i o srpskim običajima učio od roditelja i dede.

Izgradnju nove crkve Svetog Nikole pomogla je Srbija, jer je sudbina ovog naselja ista kao i Donjeg Milanovca, Tekije, Brze Palanke. Sva ta stara naselja su potopljena.

Srbi iz ovog mesta zovu se Srbi iz klisure, nekada su živeli u Donjem selu. Donjeg sela više nema od kad je izgrađena hidroelektrana Đerdap jedan.

Živi se od poljoprivrede naročito od voćarstva, imaju više od 5. 000 stabala smokava, od kojih peku rakiju a poslednjih godina bave se turizmom.

Seoska zavetina je Sveti Nikola a osim nje i svaka kuća ima svoju slavu. Muči ih migracija mladih prema Oršavi i Temišvaru, pa u osnovnoj školi ima svega 27 đaka. Imaju kulturno umetničko društvo koje neguje igre iz Srbije.

"Srce ovde zaigra sa mnom, to je nešto sa čime sam se rodila, nešto što imam u krvi", ističe Dragana Bibesković iz Svinica.

Most u Đerdapskoj klisuri u bojama srpske zastave

Nikola Kurić, predsednik opštine Svinica, okrug Mehedinci, navodi da Srbi žive u tom naselju preko 900 godina i da skoro jedan vek čuvaju srpske običaje i tradiciju.

Dan državnosti Srbije, ove godine prvi put su obeležili uz pomoć Republike Rumunije, na mostu u Đerdapskoj klisuri, koji je na Sretenje bio u bojama srpske zastave.

"Ovaj most je do sada bio osvetljen samo u bojama rumunske zastave na nacionalni praznik Rumunije prvog decembra, to je zaista još jedna potvrda prijateljstva Rumunije i Srbije", navodi Vladan Tadić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru.

Ove godine obeležava se 140 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Rumunije. Srbi u Rumuniji su, peta po veličini nacionalna manjina – ima ih oko dvadeset hiljada.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво