Veliko interesovanje mladih parova za kuće na selu

Prema podacima direkcije za evropske integracije, Srbiju je za poslednjih šest godina napustilo gotovo 600.000 uglavnom mlađih stanovnika. Ovaj odliv je posebno izražen u seoskim sredinama. Zato je pokrajinska vlada odlučila da uz pomoć zavoda za ravnopravnost polova pokrene inicijativu otkupa seoskih kuća za mlade bračne parove. Samo prošle godine investirali su u dva konkursa šezdeset miliona dinara, a započetu akciju nastavljaju i ove godine.

Petočlana porodica sveštenika Želimira Jovanovića prošle godine iz Starčeva se doselila u Banatsko selo Elemir, pored Zrenjanina, gde je Želimir dobio službu.

Kako je i do tada živeo u selu, odlučio je da konkuriše jer je ispunjavao sve uslove konkursa. Želja mu se ispunila a po useljenju i manjoj adaptaciji, tu su i planovi za nastavak života.

"Ovde imamo različitih planova, između ostalog da se bavimo voćarstvom, da na ovaj prostor koji je predviđen za obradu, posadim voće i s obzirom na to da se ja bavim i pčelarstvom, i da košnice ovde umnožim", kaže Želimir Jovanović, elemirski paroh.

Seoske sredine pružaju velike mogućnosti, ali istovremeno i mnogo posla od ranog jutra pa sve do kasno u noć, pogotovo za žene.

"Ja sam majka troje dece, zaposlena sam u svojoj struci, imam jako puno obaveza po kući kao domaćica i napokon smo srećni što smo dobili svoj krov nad glavom", kaže Slađana Jovanović iz Elemira.

U poslednjih pet konkursa iz budžeta pokrajinske vlade izdvojeno je dve stotine dvadeset miliona dinara a samo prošle godine u dva konkursa otkupljeno je šezdeset kuća. 

"Po jednom ciklusu, koji je obično oko trideset miliona za trideset parova, javi se oko trista, dakle već vam brojka govori koliki je to interes. Mi smo do sada u predhodnih pet konkursa podelili oko 220 kuća, mogli bismo, ja mislim,  oko 3.000 koliko se ljudi javilo", kaže Diana Milovi, direktorka zavoda za ravnopravnost polova.

Ove godine već je pokrajinska vlada opredelila trideset miliona dinara za novih trideset bračnih parova, a u zavodu veruju da će rebalansom pokrajinskog budžeta, kao i predhodne godine, biti omogućen otkup još tolikog broja kuća.

Ono što je uslov jeste da iznos za koji parovi konkurišu ne može preći milion dinara a za taj novac u seoskim sredinama koje su u proteklim decenijama najviše i opustela može se kupiti dobra kuća sa ekonomskim dvorištem i velikom baštom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво