"Žene istoka i zapada", sličnosti i kulturološke razlike

Međunarodna organizacija za migracije organizovala je kulturološki forum "Žene istoka i zapada". O kulturama zemalja Bliskog istoka, sličnostima i razlikama govorile su migrantkinje iz prihvatnih centara u Vranju i Bujanovcu, kulturolozi, sociolozi.

Migrantkinje, uglavnom iz Avganistana, dugo su, više meseci, u prihvatnim centrima, kontaktiraju sa lokalnim stanovništvom, mogu da uporede. Ima razlika, u Avganistanu žene posle 17 sati ne izlaze iz kuće, ali su obaveze oko kućnih poslova slične.

"Situacija u Srbiji je bolja, žene imaju više slobode, mogu da rade, idu na posao, ali moraju da balansiraju, kada se vrate sa posla čekaju ih obaveze oko spremanja hrane, brinu o deci", rekla je Sonja iz Avganistana.

"U nekim stvarima su i naše i njihove žene jako slične, ono što je na mene ostavilo najjači utisak je hrabrost", kaže Tijana Milosavljević iz NVO "Životna pomoć". 

Više je tema na kulturološkom forumu - životne priče migrantkinja i žena sa juga Srbije, stereotipi o ulogama u porodici, kulturološke razlike i sličnosti, cilj je podsticanje dijaloga, bolje razumevanje.

"To su mačo kulture, mačo, nije poenta što je muškarac glavni u priči, ne bilo kakav muškarac, već agresivan koji drži stvari pod kontrolom i sa našeg balkanskog konteksta znamo planince, dinarce, taj tip", kaže Andrej Starović, arheolog.

"Oni nemaju često priliku da razmenjuju ovakva iskustva, znanja, informacija, ovo je aktivnost gde će moći da se povežu", kaže Radmila Borozan iz Međunarodne organizacije za migracije.

I kultura je način povezivanja, pesma "Ruse kose curo imaš"‚ obrađena je u svim zemljama od Irana do Balkana, i o tome se govorilo na kulturološkom forumu pod nazivom "Žene istoka i zapada".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво