Belgijanci najviše piju u Evropi, Srbi na 12. mestu

Srbija je u grupi evropskih zemalja u kojoj se na alkohol ne troši mnogo novca. Kada je u pitanju količina popijenog, statistika je drugačija – Srbija zauzima 12. mesto.

U EU po stanovniku se troši prosečno 300 evra na alkohol. Najviše troše bivše sovjetske baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija, najmanje Španija i Grčka. Srbija je u grupi zemalja koje troše manje.

Psihijatar Nevena Čalovska kaže da rezultati ne iznenađuju.

"Kulturni obrazac u ovim zemljama tradicionalno je vezan za konzumaciju žestokih pića, jer su ona najviše na raspolaganju. Njihovi porodični stilovi vezani su za radost i tugu, povezani sa konzumiranjem velikih količina alkohola", kaže Nevena Čalovska i ukazuje da treba da razlikujemo situacije kada kontrolišemo alkohol od trenutaka kada postajemo zarobljeni.

Kada se govori o litrima, statistika izgleda drugačije. Najviše popiju Belgijanci, Rusi su na sedmom mestu, a Srbi na 12. mestu – devet litara alkohola popiju.

Od običaja, preko uživanja, do utapanja problema u čaši, odnosno preterivanja i opijanja – neki vrlo brzo dođu. Kada je reč o povremenom teškom pijanstvu kod starijih od 15 godina: najmanje takvih epizoda bilo je na Kipru, pet odsto osoba mesečno, a najviše u Norveškoj – čak 44 odsto.

Prema podacima Batuta, polovina mladih povremeno pije, a petina se povremeno opija. Prvo pijanstvo je sa 13 i po godina.

"Ono što viđamo je da se uzimaju preterane količine, uglavnom u društvu. Nekako društveni život mladih je drugačiji nego pre dve ili tri generacije, vezan je za zatvorene prostore i insistiranje da se vikendi provode u društvu i da je alkoholisanje znak pripadanja grupi i odraslosti", objašnjava Čalovska.

Ukazuje da alkohol postoji otkako postoji čovek i da je on najefikasniji anksiolitik.

"Ljudi ga piju jer opušta, čini da se bolje osećaju, dok je u tom okviru, možemo da govorimo o nečemu što je socijalno prihvatljivo, ali kada govorimo o alkoholu radi alkoholisanja to zabrinjava. Važno je informisati mlade koliko je moguće. Do 18. godine alkohol može ozbiljno da ošteti centralni nervni sistem i zato je važno da se na zaštićen način konzumira", rekla je Čalovska 

Zabranjeno je prodavati alkohol mlađima od 18 godina. U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok na uvid ne dobije ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Zabrana prodaje alkohola posle 22 sata ukinuta je 2015, jer nije imala željeni efekat da maloletna lica ne kupuju alkohol, rekli su nadležni.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 16. feb 2019, 13:01) - Lane [neregistrovani]

Nije pogrešno

Nije pogrešna postavka, nego vi niste razumeli. Računa se konzumacija čistog alkohola. Što znači da ako je prosek 10l alkohola na primer, to znači da je količina popijenog piva od 5% sadržaja alkohola 400 litara piva godišnje, dok je konzumacija žestine od 50% alkohola 20 litara godišnje.

(subota, 16. feb 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Belgijsko pivo

Da imamo onako dobra piva mozda bi zauzeli bolje mjesto.

(subota, 16. feb 2019, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

@zasluzujemo bolje mesto...

Potpuno se slazem i da se jos nadovezem na ovaj komentar. Ispitivanje po povodu potrosnje dakle novcano, u severnim zemljama su akcize na alkohol mnogo vise nego na jugu. U Spaniji gde zivim mozete kupiti za 6 eura odlicna vina i ukoliko popijete sa zenom jednu flasu dva puta nedeljno, pogledajte koja je to potrosnja. Ukoliko kupite bilo gde francuski sampanjac od 30-40 evra, to je vec visoka potrosnja a taj sampanjac u Svedskoj moze biti i skoro dva puta skuplji. Prema tome vrlo relativne ocene o potrosenom novcu. Kao sto rekoh, prethodni komentar koji govori o tome da nije isto piti viski, vodku ili rakiju i obicno pivo ili vino je sasvim tacan.

(subota, 16. feb 2019, 11:54) - Svi srpski prijatelji! [neregistrovani]

Japanci su izvezli fabrike u Srbiju,

a u Japanu smete da pušite samo na ulici,i to samo na posebnim stajalištima!!!

(subota, 16. feb 2019, 11:48) - Vikaj turu! [neregistrovani]

S obzirom na plate,

veoma visoko se kotiramo!

(subota, 16. feb 2019, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Najveci pusaci u Evropi

Ali zato smo najveci pusaci u Evropi , pa i sire , mozda i celom svetu , bukvalno svaki drugi covek u Srbiji je pusac...

(subota, 16. feb 2019, 08:53) - anonymous Lala [neregistrovani]

Na dvanaestom mestu ?

Ko bi rekao .

(subota, 16. feb 2019, 08:52) - Радан [neregistrovani]

Заслужујемо "боље" место

Мислим да поставка истраживања није добра јер разматра потрошњу алкохола у литрима а није исто конзумирати ракију или вотку (Срби и Руси) и пиво као што углавном чине Белгијанци. О индивидуалној производњи и конзумацији ракије и вина која је код нас мимо свих легалних токова и статистика да и не говорим.