Ko radi kad se ne radi

Mnogi su sa radošću dočekali ovaj produženi vikend jer se danas i sutra ne radi. Međutim, ima i onih koji Dan Državnosti provode radeći punom parom.

U suturenu Gradske skupštine menjaju zidne obloge. Staro platno je toliko prašnjavo, pa nije ni za dodir, kažu majstori firme iz Jagodine koja održava zgrade Gradske uprave.

Ispred Narodne skupštine presrećemo majstora firme "Rastošnica". Rade za Javno stambeno preduzeće, a u Skupštini su na zakazanom poslu.

"Menjamo cev koja je pukla dole u restoranu i menjamo sifone na pisoarima", kaže Dragan Olujić iz firme "Rastošnica".

Osamnaest ekipa radi za praznik, u rezervi je još 10. Ima posla na unutrašnjim instalacijama, ponegde kopaju i napolju, zovu preduzeća, vlasnici stanova i kuća.

"Zovu, uglavnom se radi u roku od dva-tri dana", dodaje Dragan Olujić. 

Distributerima lekova čak i lakše 

Jelena Mitić, rukovodilac marketinga u firmi "Farmalogist", navodi da ne rade svih 450 zaposlenih u toj firmi, ali logistika i prodaja rade kako bi obezbedile snabdevenost svih apoteka.

Ozbiljan je posao distribucija lekova i organizacija je takva, na ulazu dobismo i upustvo za bezbedno kretanje kroz objekat, a i snimci su prema zakonu o oglašavanju.

Petnaest hiljada kilometara dnevno pređe 90 vozila iz četiri distributivna centra u zemlji. Istovare nekoliko hiljada paketa ili svake šeste sekunde isporuče lek ili opremu ordinaciji, bolnici, apoteci.

Praznikom se brže kreću vozila i dobro je za posao, ali ne rade baš sve apoteke, kaže Jelena Mitić.

"Oni nas obaveste mesec, mesec i po dana pre toga i onda u skladu sa tim pravimo procedure. Traženih lekova ima dovoljno, ne čeka se, dobro smo snabdeveni", ističe Mitićeva. 

Ekipa RTS-a proverila je i znanje Luke Stevića, studenta četvrte godine Tehnološko-metalurškog fakulteta. Dobro se pokazao. 

"Danas je Sretenje, ustav je donet 15. februara 1837. godine, prvi u tadašnjoj Knjaževini Srbiji i danas je podignut Prvi srpski ustanak", kaže Luka. 

Luka živi u Studentskom gradu, na čijim terasama su osvanule državne zastave. Misli da je na današnji dan odlučeno i o grbu i bojama zastave. Šta kaže o Bolonji i smeštaju u Studenjaku?

"Smatram da je dosta olakšano u odnosu na pre kada su bili samo ispiti, kada sukcesivno dajemo obaveze mnogo lakše. Smeštaj je odličan, nije skupo", dodaje Luka. 

Dosta nas radi 

A jedan skupi automobil nije izdržao gradske puteve. Pukla je zimska guma od udarne rupe iako ih putari i danas krpe s prepolovljenim brojem ekipa.

"Stavlja letnje i ide zamena točka, to košta 700 dinara", kaže Emeran Ajatović.

I bez uvećane praznične usluge za 30 odsto ima dovoljno zarade od krpljenja gume, samo je dilema vozačima da li da kupe polovne.

Rade pijace, prodavnice, kafići, mnogi servisi, gde god ima keša i gde se plaća lokal. Ne propušta se radni dan.

Ne rade mnogi šalterski radnici, reklo bi se činovnici, birokrate, korisnici budžeta. Neki već smišljaju kako da iskoriste produžen raspust. Nek uživaju ako mogu. Ima nas dosta koji i radimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи