Zdravstvene kartice sakupljaju prašinu u RFZO-u

U filijalama RFZO-a stoji oko 64.000 zdravstvenih kartica. Najviše je onih koje su vraćene iz pošte, jer su građani prilikom podnošenja zahteva naveli ili pogrešnu adresu ili su je u međuvremenu promenili.

Savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić poziva građane da dođu u matičnu filijalu RFZO-a i preuzmu svoje kartice.

"Njihove kartice ih čekaju, spremne za isporuku u matičnim ispostavama i filijalama. Apelujemo na sve da dođu što pre i preuzmu svoje kartice", rekao je Velikić.

Navodi da se papirna potvrda o zdravstvenom osiguranju, koja se koristi umesto kartice, vremenom pohaba i da zbog toga može biti problema prilikom ostvarivanja prava pacijenata.

"Na tom papiru su jasno vidljivi i matični broj i LBO broj, i adresa stanovanja, što nije dobro za ličnu bezbednost podataka, dok je to na kartici stavljeno na čip koji vide samo osiguranik i zdravstveni radnik", objašnjava Velikić.

Do sada nije podeljeno oko 64.000 zdravstvenih kartica. Najviše ih je u Beogradu (21.000), u Novom Sadu (9.500) i Nišu (3.800).

"Najčešći razlog je to što su prilikom podnošenja zahteva građani dali pogrešnu adresu, ili je došlo do preseljenja", rekao je Velikić.

Prema njegovim rečima, do sada je zamenjeno sedam miliona i 76.000 papirnih knjižica.

O statusu izrade kartica građani se mogu informisati putem kontakt-centra RFZO-a na broj 0700 333 443.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво