S puškom u "lov" na drva

Zbog nelegalne seče šuma na Kosovu i Metohiji ugrožene su zaštićene oblasti ali i privatni posedi. Prema podacima koje je pre nekoliko godina uradila Norveška grupa za šumarstvo, nekontrolisana seča šuma se javlja u 35 odsto pošumljenih oblasti. Količina drveta koja se godišnje izgubi iznosi 100.000 kubnih metara. U Šumskom gazdinstvu Ibar u Leposaviću kažu da redovno evidentiraju štetu ali da počinioci ostaju nekažnjeni.

U situaciji kada su mnogi ostali bez posla i bili primorani da se snalaze kako znaju i umeju preko šume su mogli da dođu do zarade. Ima i onih koji su seču šuma pretvorili i u unosan posao.

"Ovde imamo jednu bespravnu radnju koja nije evidentirana koju smo mi sada pokušali da evidentiramo da izmerimo da utvrdimo koliko tu ima bespravno posečenog", kaže Miloje Mihajlović.

"Mi se trudimo da svoj deo posla odradimo kako treba a sad zakonski deo je nešto drugo", rekao je šumar Aleksandar Biševac.

Šume seku svi, ali Albanci u taj pohod idu naoružani, kažu šumari. Najviše su ugrožene šume duž administrativne linije jer u tom prostoru kradljivci najviše deluju.

"Imamo problem sa lokalnim stanovništvom albanske nacionalnosti koji žive tu našim obližnjim selima i iz opštine Podujevo. Tu idemo sa policijom ali njima ni policija ne može ništa jer oni nose oružje kad idu u šume. Pucali su na naše reonske lugare, pucali su na naše tehničare, inžinjere", rekao je Dragan Andrić iz Šumskog gazdinstva Ibar u Leposaviću.

Nekontrolisana seča šuma na Kosovu i Metohiji traje već dve decenije. Stručnjaci kažu da je uništeno između 60 i 70 odsto ukupnog prostora pod šumom. Šteta je ogromna, a rešenje ovog problema je pošumljavanje i potpuna zaštita šumskog dobra.

"Šuma je degradirana mnogo u ovim periodima, treba sad uraditi detaljne planove, pregledati i sve to staviti na papir i videti šta mi možemo da uradimo", navodi Radiša Vučinić iz Šumskog gazdinstva Ibar u Leposaviću.

U opštini Leposavić kažu da se traži način kako da se zaustavi bespravna seča šume i što pre obnovi uništeno.

Šumsko gazdinstvo Ibar u Leposaviću od prošle godine ponovo funkcioniše u okviru Javnog preduzeća "Srbija šume". Radnici od tada primaju platu.

"Mi se ni jednog časa nismo odrekli srpskih šuma ni srpske teritorije i to će za nas uvek biti Srbijašume. Srbijašume i dalje pokrivaju i dalje imaju radnike koji su zaposleni u JP Srbijašume koji su sa teritorije Brezovice, sa teritorije Istoka, Peći, Prizrena, Gnjilana, Uroševca...", rekao je direktor "Srbijašume" Igor Braunović.

U sklopu Šumskog gazdinstva radi i stara separacija. Zahvaljujući sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiji radnici će uskoro dobiti uskoro dobiti nove kamione i ostalu potrebnu opremu za dalji rad.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи