Šta sve plaćamo na komunalnim računima

Ekološka zaštita na računu "Infostana", taksa za obnovljive izvore energije na računu za struju, naknada za ispuštenu vodu i još mnogo toga plaćamo uz ono što smo potrošili. Pokušali smo da analiziramo šta sve znače stavke na komunalnim računima.

U zavisnosti od toga da li u zgradi imamo lift, protočnu toplu vodu, daljinsko grejanje, na računu objedinjene naplate imaćemo različit broj stavki. Ekološku zaštitu, korišćenje vodnog dobra i naknadu za ispuštenu vodu plaćamo svi. Reč je o gradskoj i republičkim taksama.

"Kada je u pitanju ekološka zaštita ona se obračunava prema kvadratnom metru, odnosno površini stana u kome korisnik živi, dok preostale dve takse se obračunavaju prema količini utrošene vode odnosno kubikaži", ističe Milica Paunović iz JKP "Infostan".

Na poleđini računa su objašnjenja.

"Naši računi se izdaju na A4 formatu već dugi niz godina i na njima je jasno istaknuto da li korisnik ima dug, koliko iznosi, iz kog perioda datira, da li je to tuženo dugovanje, tekuće dugovanje ili je u pitanju redovan platiša. Naši korisnici dobro poznaju naš račun, ali naravno mogu nam se obratiti", dodaje Paunovićeva.

Matematički tačni, ali građanima često nerazumljivi.

"Koliko god se onaj ko izdaje račun trudio da to dokaže u stavkama koje su obuhvaćene, te stavke znaju da budu vrlo konfuzne, nedefinisane i nejasne krajnjem korisniku, a najgore od svega je što to nikada nije izborna opcija, već je uvek obavezujuće na šta ne može krajnji korisnik ni da se žali ni da da primedbu", objašnjava Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Stavke na računima ne odnose se uvek na ono što smo potrošili.

"Postoje stavke koje su usvojene na nivou države da se plaćaju kroz račun za struju, za obnovljive izvore energije, za raznorazne dodatne stavke koje uvek uvećavaju taj račun nevezano od konkretne potrošnje", naglašava Uzelac.

Da li su nam sve stavke jasne ili ne, tek ono što je sigurno, račune moramo da platimo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи