Prebijanje dugova preko leđa jedne Užičanke

Koliko ste sigurni da vaš stan u nekom postupku neće biti predmet namirenja duga između investitora i građevinske firme, iako ste kupovinom postali njegov jedini vlasnik i uredno plaćate porez? Upravo sa tim problemom suočila se jedna Užičanka, kojoj nije jasno kako o istom slučaju dva različita veća Apelacionog suda u Kragujevcu donose različite odluke, iako je zakon jasno definisan i jednak za sve.

Kada je 2010. godine kupila stan u Užicu Marina Stefanović nije mogla ni da pretpostavi da će se, ni kriva ni dužna, sedam godina kasnije naći u sporu između jednog od komšija i građevinske firme, koja je gradila zgradu. Uprkos zabrani otuđenja do okončanja postupka, sudski izvršitelj iz Užica pokušao je da proda njen stan.

"Kada sam otišla kod izvršitelja pitala sam ga šta možemo da uradimo, pošto postoje ugovori da je stan u mom vlasništvu da sam ja kupila taj stan, rekao mi je da mogu da podnesem prigovor trećeg lica, ali da će taj prigovor biti odbijen, bez i da je video papire", priča Marina Stefanović.

Iz kancelarije izvršitelja u Užicu dobili smo odgovor da je jedino komora merodavna da daje odgovor. Za RTS izjavu nije hteo da da ni komšija koji pokušava da dug građevinske firme naplati prodajom Marininog stana.

Pravni ekspert za građevinska pitanja tvrdi da je zakon jasno na strani vlasnika i da do spora nije trebalo ni da dođe. Umesto što je postupak vratilo na početak, veće Apelacionog suda u Kragujevcu trebalo je da ga obustavi.

"Poverilac i izvšitelj su nesavesno postupali, jer su ceo predmet prebacili u parnični postupak, koji ne odlaže izvršenje i time su omogućili stvaranje novih sporova. I doveli su lica u bezizlazno stanje, pogotovo ako se ima u vidu da u istim takvim slučajevima isti Apelacioni sud, ali samo drugo veće je donelo presudu gde se izvršenje na takvim stanovima ne dozvoljava", napominje pravni eskpert za građevinska pitanja Simo Stokić.

Takva je bila i prvostepena odluka Osnovnog suda u Požegi. Međutim, u Srbiji se očigledno zakonske odredbe različito tumače, pa je zato i moguće da nesavesni poverilac i izvršitelj stvore probleme odgovornom kupcu i vlasniku stana.

Ukoliko, uprkos tome što je zakon na njenoj strani, dođe do prodaje stana Marina bi mogla tužiti ne samo one koji su ga prodali, već i državu Srbiju. A time bi i građani Srbije plaćali tuđe greške.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво