Dvorac Hertelendi–Bajić sada spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku da Dvorac Hertelendi–Bajić u Bočaru kod Novog Bečaja postane spomenik kulture, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Dvorac je podigao plemić Jožef Hertelendi, veliki župan Torontalske županije, početkom 19. veka u stilu klasicizma, a krajem 19. veka imanje sa dvorcem kupio je bogati trgovac i baron Todor Bajić, inače zet kneza Miloša Obrenovića.

U Odluci Vlade Srbije naznačeno je da je dvorac značajan kako zbog arhitektonsko-stilskih vrednosti, kao primer rezidencijalne klasicističke građevine izgrađene u Vojvodini početkom 19. veka, tako i zbog kulturno-istorijskih vrednosti, jer svedoči o značajnim ličnostima koje su živele u njemu.

Inicijativu za utvrđivanja dvorca Hertelendi–Bajić u Bočaru za spomenik kulture pokrenuo je pre dve godine Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.

Dvorac je monumentalna prizemna građevina, pravougaonog oblika sa dvorišnim tremom, koji predstavlja jedini ulaz u dvorac, jer na uličnoj fasadi nema ulaza.

Trem je centralno postavljen i glavni je dekor dvorišne fasade, a čine ga šest masivnih stubova koji su povezani dekorativnom ogradom od kovanog gvožđa.

Na glavnom ulazu u dvorac nalazi se dekorativna kapija od kovanog gvožđa sa elementima dekoracije romantizma, za koju se procenjuje da je iskovana sredinom 19. veka. 

Enterijer je bio bogato opremljen, ali je malo sačuvano od originalnog izgleda, osim stolarije koja je očuvana u celosti – krila vrata i prozora sa bravarijom, pervazima stilizovanim u klasicističkom maniru, prozorskim parapeta i kapcima.

Imanje sa dvorcem je bilo ograđeno punim zidom od koga je preostala jedino dekorativna kapija od kovanog gvožđa sa stupcima, na čijim su vrhovima skulpture dva lava-čuvara.

Dvorac je bio okružen parkom u kome se danas nalazi fudbalsko igralište.

U dvorcu je jedno vreme bila smeštena škola i fiskulturna sala, a u jednom periodu čak i seoska diskoteka.

Vlada Srbije utvrdila je da su mere zaštite dvorca očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika.

Takođe, utvrđeno je da je na dvorcu zabranjena prepravka, dogradnja i nadogradnja, kao i radovi koji mogu ugroziti statičku stabilnost dvorca.

Utvrđeno je i instaliranje gromobranskih uređaja i postavljanje uređaja za zaštitu od požara, a zabranjeno postavljanje priključnih kutija, ormara i klima uređaja na fasadama dvorca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво