Prijavljena epidemija gripa i u Moravičkom okrugu

Zavod za javno zdravlje Čačak prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga, izjavila je za "Tanjug" Dragana Dimitrijević, šef za epidemiološki nadzor "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemija gripa prijavljena je zbog porasta pacijenata koji se javljaju sa simptomima sličnim gripu, kažu u čačanskom Zavodu za javno zdravlje.

U prethodne dve nedelje u ovom okrugu prijavljeno je 349 obolelih, navode u zavodu.

Portparol Opšte bolnice u Čačku Biljana Kočović kaže za Tanjug da je sve više pacijenata sa respiratornim infekcijama u toj ustanovi.

"Na odeljenju intezivne nege primljeno je šest pacijenata od kojih su četiri na mehaničkoj ventilaciji. Dva pacijenta su u vrlo lošem stanju i ono se prati iz minuta u minut", rekla je Kočović.

Kod jednog pacijenta je potvrđen virus tipa A1H1N1, a rezultati ostalih pacijenata se čekaju.

Epidemija gripa proglašena je još u Pirotskom, Zlatiborskom okrugu i na teritoriji grada Niša, a petnaest osoba je umrlo od ovog tipa gripa, kažu u Batutu.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da je u Srbiji prijavljeno 84.969 građana sa oboljenjima sličnim gripu, a da je 15 osoba umrlo od posledica virusa gripa.

Kako je objavljeno na sajtu Instituta, od 28. januara do 3. februara registrovana su 15.732 slučaja oboljenja sličnih gripu. Najveći broj obolelih u Srbiji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine.

Prema podacima Instituta, epidemija gripa, je pored Moravičkog okruga, do sada prijavljena i na teritoriji grada Niša i na području Pirotskog i Zlatiborskog okruga.

broj komentara 0 pošalji komentar