Preminuo akademik Đorđe Đukić

Akademik Đorđe Đukić preminuo je u subotu, 9. februara, u 76. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Dopisni član Odeljenja tehničkih nauka SANU postao je 1994. godine, a redovni 2003. godine.

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao i doktorirao (1971) na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu radio je od 1967. godine kao asistent, docent i vanredni profesor. Godine 1983. izabran je za redovnog profesora na grupi predmeta Mehanika, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U okviru bogatog istraživačkog rada objavio je oko 100 naučnih radova u domaćim i stranim časopisima međunarodnog značaja.

Đorđe Đukić je održao brojna predavanja po pozivu na vodećim univerzitetima u Velikoj Britaniji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je aktivni saradnik Odeljenja za mehaniku Matematičkog instituta SANU i glavni i odgovorni urednik časopisa "Teorijska i primenjena mehanika" u izdanju Jugoslovenskog društva za mehaniku.

Godine 1983. Đorđe Đukić je dobio Oktobarsku nagradu Novog Sada za dostignuća u nauci, navodi se u saopštenju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. feb 2019, 15:00) - Milan I. [neregistrovani]

Poslednje hvala profesore

Dragi profesore, hvala ti za esenciju pravih vrednosti koje si podelio sa generacijama nas, tvojih studenata. Pocivaj u miru i u nasim secanjima.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 21:43) - Dragi [neregistrovani]

Bio mi je profesor

Moj najbolji profesor, Đordje Đukić, predavao mi je na redovnim studijama Teoriju Oscilacija i Analitičku mehaniku inženjerskih sistema a na magistarskim studijama Analitičku mehaniku, Teoriju stabilnosti i Nelinearne oscilacije. Desetak godina sam bio njegov asistent i bio mi je trostruki mentor (za diplomski, magistarski i doktorat). Kao njegov student i asistent video sam šta znači biti vrhunski profesionalac u svom poslu. Uvek sam zbog svega ovoga bio ponosan. Bilo je veliko zadovoljstvo biti mu asistent i deliti sa njim ono što studenti treba da čuju od svog profesora i svog asistenta. Otišao je veliki profesor, veliki naučnik i veliki čovek koji je u mnogima od nas ostavio prazninu. Dragi profesore, počivajte u miru

(ponedeljak, 11. feb 2019, 16:14) - zika [neregistrovani]

Slava mu

Svojevremeno moj profesor na FTN –u , u N . Sadu. Veliki znalac i veliki covek, takvi su nas naucili da se borimo kroz zivot. Hvala vam profesore za sve . Pocivajte u miru.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 15:32) - Мирослав [neregistrovani]

Преминуо академик др Ђорђе Ђукић

Професоре
Велико Вам хвала

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Bio je veliki naučnik i čovek

Slava mu. Saučešće porodici.