Dečiji naučni kamp vrvi od ideja

Tokom raspusta Centar za promociju nauke u saradnji sa Odeljenjem za kulturu Ambasade Mađarske u Beogradu organizuje zimski Dečji naučni kamp. Cilj kampa je da podstakne decu da razvijaju um otvoren za eksperimentisanje, greške, rizikovanje i inovaciju. Ove godine u centru pažnje je "kultura pravljenja" a teme su iz različitih oblasti nauke.

Deca od 9 do 15 godina dobila su priliku da se uključe u rešavanje problema sa kojima se suočava društvo. Krenula su od onih koji i njih muče ili o kojima razmišljaju.

Nakon definisanja jednog pitanja, sve ideje za njegovo rešavanje stavljene su na papir, zatim su korak po korak isprobavane, sve dok se nije stiglo do kreativnog rešenja i izrade prototipa.

"Mi smo hteli da emocije pretvorimo u energiju koja se sakupi u ovoj kutiji i ona može da, ako ponestane energije da napaja ono što nam je potrebno za životne potrebe", rekao je dvanaestogodišnji Luka Jakšić.

Tokom petodnevnog druženja na putu, od zamisli do njene materijalizacije, deca su imala podršku stručnjaka.

"Ja sam dobila jednu fenomenalnu grupu dece. Oni su bili puni ideja, nije im bio problem izgovarati ih naglas, bili su potpuno kolegijalni", rekla je Nevena Toskić (21), demonstratorka u Dečjem naučnom kampu.

I dok odrasli lakše izgovaraju "ne može" i više se muče, ovi mali inženjerski timovi pokazuju da "sve može".

"Mnogo su slobodniji u tome da probaju, hajde i ovako, mislim da je reč hajde najčešće izgovorena ovih dana na kampu, zato što su svi pokušavali mnogo puta i nikad nisu odustajali", kaže Jelena Joksimović, stručna saradnica u Centru za promociju nauke.

I posle kampa deca mogu, ukoliko to žele, nastaviti rad na svojim projektima, u prostoru Centra za promociju nauke - Mejkers.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво