Kada brak traži spas

Svaki četvrti bračni par u Srbiji se razvede, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ipak, terapeuti poručuju da nije brak u krizi, već odnosi između partnera. Gordana i Nebojša Savić nude i savete.

"Nemojte se boriti jedan protiv drugog, borite se protiv problema. Može da vam pomogne da glasno kažete 'Ti nisi moj neprijatelj', premda to nekad tako izgleda. Ali kada kažete glasno – prašina se malo slegne", kaže terapeut Gordana Savić.

I ona je, kaže, tokom svog bračnog života razmišljala o razvodu. Problem su bila česta službena putovanja njenog supruga.

"Nisam zamišljala da je takav život. Imala sam veća očekivanja. Jednom prilikom, kada se vratio sa službenog puta, rekla sam mu da odlazim. On je na to rekao: vidim, imala si težak dan. Sve sam u tom trenutku zaboravila. Videla sam da me razume i to nas je spasilo", ispričala je Gordana koja je u braku 26 godina.

Bračni terapeut Nebojša Savić, uprkos statistikama, smatra da brak nije u krizi i da je on najbolja forma odnosa žene i muškarca i najbolje okruženje za odgajanje dece. U krizi, ističe, mogu da budu osobe u braku.

"Vremena se menjaju, danas se više traži od veza nego kod generacije naših baka i deka. Stvari su se iskomplikovale. Prevelika su očekivanja i moderan tempo života ima drugi ritam. Kada je sve na gomili, ponekad je potrebno umeće da se napravi fioka i ostane u braku", objašnjava Savić.

Od prvog do poslednjeg dana života čovek je u različitim odnosima, ukazuje Gordana.

"Ako ih negujemo, rešavamo konflikte, međusobno se poštujemo i znamo da se izrazimo, znaćemo da ulažemo u odnose. Odnosi su u krizi zbog nedostatka vremena. Jurimo za decom, obavezama, a za dobar brak je potrebno poverenje, ulaganje u odnos. Ako ne ulažemo u sebe i odnos, ne poznajemo sebe – nećemo ni partnera", ukazala je Gordana.

Kada je vreme za terapeuta 

I Nebojša Savić tvrdi da je problem u nedostatku vremena.

"Nedostatak bliskosti počinje kada se izgubimo, kada nemamo vremena da čujemo i ne razumemo potrebe i nemamo vremena da ih ispunimo. Kada potrebe nisu ispunjene, ulazi se u afere jer potrebe pokušavaju da zadovolje u vezama van braka", navodi Nebojša.

Ističe da ne treba za svaki problem ići kod terapeuta, ali da jeste neophodno da se javi na vreme i zatraži pomoć.

"Prvo treba da razgovaraju međusobno, ako to ne funkcioniše, onda treba pitati one kojima veruju i koji su u dužem braku, a ako ne nađu savet, treba da se jave savetovalištu", kaže Nebojša i dodaje da je ponekad problem u komunikaciji kada im terepeuti pomažu da "istresu kamenčiće iz cipela".

Zaključuje: Vernost nije slabost, vernost je prednost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво