Mišarci traže izmeštanje fabrike "Kemis"

Meštani Mišara kod Šapca treći put okupili su se ispred fabrike "Kemis", za skladištenje i tretman otpada tražeći da se pogon zatvori i izmesti iz naselja a građani obaveste o stepenu zagađenja okoline.

Mišarci kažu da su i ranije upozoravali nadležne na ovaj problem, a na proteste su se odlučili posle požara u fabrici "Kemis" prošlog utorka, kada se gust dim i neprijatan miris osetio i u susednim selima.

U strahu za zdravlje i okolinu, uputili su zahtev resornom ministru sa molbom za pomoć da se fabrika za tretman opasnih otpada izmesti i najavljuju nove proteste.

Posle požara, stručnjaci sertifikovane ustanove za merenje uticaja na životnu sredinu, Zavoda za javno zdravlje Pančevo, postavili su na Mišaru uređaje za merenje zagađenja, ali zvaničan izveštaj o rezultatima još nije stigao.

Iz kompanije su danas saopštili da od početka rada 2009. godine poštuju najviše evropske standarde za odlaganje i tretman otpada i da poseduju sve neophodne dozvole za rad koje podrazumevaju najstrože uslove za obavljenje te delatnosti, kao i redovnu i vanrednu kontrolu.

Navode i da su u stalnom kontaktu sa meštanima i predstavnicima mesne zajednice Mišar.

Iako, kako ističu, posluju u skladu sa najsavremenijim standardima struke i primenjuju sve raspoložive i zakonom propisane procedure u radu, preduzeće i dodatne mere zaštite nakon završetka radova na lokaciji.

"Nakon što nadležni organi završe sa ispitivanjem uzroka požara na terenu, kompanija Kemis će u potpunosti sanirati lokaciju u skladu sa najvišim standardima struke", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво