Sećanje na Nebojšu Glogovca u JDP-u

Programom "Sećanje na Nebojšu Glogovca" Jugoslovensko-dramsko pozorište i Udruženje dramskih umetnika Srbije obeležava večeras godinu dana od smrti velikana našeg glumišta. Prikazan je kratki film Radivoja Andrića o velikom glumcu i predstavljena monografija "Nebojša Glogovac" autorke Tatjane Nježić.

Veče "Sećanja na Nebojšu Glogovca" posvećeno godišnjici od smrti velikog glumca održano je u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Doajen našeg glumišta preminuo je nakon kraće bolesti tačno pre godinu dana, a večeras su na sceni JDP Glogovčeva ćerka Sunčica i sin Gavrilo primili priznanja "Dobričin prsten" i "Miloš Žutić" za ulogu Hamleta kojima je Udruženje dramskih umetnika posthumno nagradilo Nebojšu Glogovca.

Deci preminulog glumca nagrade je uručio Vojislav Brajović predsednik Udruženja Dramskih umetnika Srbije.

"Sudbina je htela da ova vredna priznanja Nebojša Glogovac ne može da primi. Prošlo je godinu dana od kada Nebojša nije sa nama, ali mi njegove kolege, porodica i prijatelji znamo da je tu. On će na ovoj sceni biti zauvek. Zauvek će ostati u srcima svojih prijatelja i porodica, ali i svih koji su imali prilike da ga gledaju na pozorišnoj sceni", rekao je Brajović.

Dodao je da je Glogovac svojim ulogama ostavio neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj umetnosti i našoj kulturi.

Gorčin Stojanović, umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, rekao je o Nebojši: "Mislim da je sad, kad je prošlo neko vreme, ta lepota duše, nekako još više izbija na videlo, nego što nam se činila, a i tad je bila očevidna, dok je Nebojša bio sa nama".

Jake emocije među okupljenima u JDP-u izazvali su mladi glumci Joakim Tasić, Milica Gojković i Miodrag Dragićević koji su čitali odlomke iz knjige "Monografija: Nebojša Glogovac".

Autorka monografije Tatjana Nježić kaže da je monografija još jedan pogled u dubinu, u Glogovčevu promišljenost, ljudskost, toplinu, a u isto vreme u jednu dostojanstvenost i neverovatnu čvrstinu.

Na velikom platnu su se ređali inserti iz televizijskog intervjua koji je Nebojša Glogovac dao čuvenom novinaru Draganu Babiću.

Na kraju večeri prikazan je kratki film o Nebojši Glogovcu koji je režirao Radivoje Raša Andrić u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nebojša Glogovac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije u ostvarenjima "Ubistvo sa predumišljajem", "Kad porastem biću Kengur", "Porodično blago", "Nebeska udica", "Klopka" i "Hadersfild".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво