Ljubitelji suhomesnatih proizvoda uživaju u specijalitetima u Mačkatu

U zlatiborskom selu Mačkatu otvoren je trodnevni 19. Sajam suhomesnatih proizvoda - Pršutijada. U selima na obodu Zlatibora umeće pripreme tradicionalnih proizvoda od suvog mesa prenosi se sa generacije na generaciju, a svoje najbolje proizvode čuvaju za sajam.

U Mačkatu, prestonici zlatiborske pršute, proizvodi od sušenog mesa su već tradicionalni specijalitet za koji se zna i van granica Srbije. Desetine porodica održavaju i unapređuju proizvodnju iako se način pripreme nije mnogo promenio. Proizvođači tvrde da nema tajne za dobru pršutu, kobasicu, slaninu ili stelju.

"Ona ima specifičan i ukus i miris zbog same te ruže vetrova ovde, zemljišta i nadmorske visine", objašnjava proizvođač Nebojša Šopalović.

Predsednik Udruženja proizvođača suhomesnatih proizvoda Miloš Radovanović kaže da iskustvo proizvodnje prenose sa generacije na generaciju.

"Dugogodišnje iskustvo naših predaka, naših deda i očeva koji su to počeli da rade pre više od 100 godina, preneli na nas, mi prenosimo na naše potomke", ističe Radovanović.

Proizvođač Mitar Marić navodi da bi se ozbiljno zaradilo, mora puno da se radi, kao i da su u posao uključeni svi u kući.

Ljubitelji dimljenog mesa se slažu da je zlatiborska pršuta, koja je već ozbiljan brend, ukusna i neodoljiva, pa Pršutijadu ne preskaču.

Na Pršutijadi je i prilika da se domaća proba i uporedi sa poznatom italijanskom parmskom pršutom.

"Svinjetina za parmsku pršutu se pravi samo na vazduhu, a zlatiborska pršuta se pravi dimljenjem. To je velika razlika između dva proizvoda, ali ja volim oba", naglašava Antoni Monika Langelano iz regije Parma.

Očekuje se da će ovogodišnja Pršutijada premašiti dosadašnje brojke od desetak hiljada posetilaca. Najsrećniji među njima poneće na kraju manifestacije kući džak pršute.

broj komentara 0 pošalji komentar