Potpisani sporazumi o saradnji policija Srbije i Švedske

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Švedske Jan Lundin potpisali su u Beogradu sporazume koji će omogućiti dalju stratešku saradnju srpske i švedske policije.

Stefanović i Lundin potpisali su sporazume o saradnji u okviru projekta "Smanjenje rizika u Srbiji kroz unapređenu koordinaciju u upravljanju vanrednim situacijama", saradnji u okviru programa "Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za period 2019-2020" i Sporazum za realizaciju programa "Podrška razvojnim kapacitetima strateškog upravljanja i evropskih integracija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije".

"Naša dosadašnja saradnja je umnogome doprinela reformi srpske policije i učinila da ona bude prepoznata kao vredan i važan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i svih drugih oblika kriminaliteta. Srbija je zemlja koja je jasno opredeljena za put ka Evropskoj uniji i usvajanje njenih vrednosti, te nam reforma Ministarstva, bazirana na švedskim modelima, i saradnji sa Švedskom može samo doneti veliku korist", rekao je Stefanović po potpisivanju sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Stefanović je zahvalio Kraljevini Švedskoj, švedskoj policiji i ambasadoru Lundinu, kako je naveo, ne samo na finansijskoj podršci već i na kontinuiranoj i posvećenoj saradnji.

"Ovi sporazumi omogućiće nastavak strateške saradnje sa švedskom policijom i razvoj srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Posebno bih istakao Sporazum u oblasti vanrednih situacija koji će nam omogućiti da jedni drugim pomognemo i budemo oslonac u teškim vremenima prouzrokovanim elementarnim nepogodama", rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović je zahvalio i ambasadoru Lundinu na posvećenosti aktivnostima koje će omogućiti da Srbija brže napreduje ka Evropskoj uniji.

Lundin je istakao da odlična višegodišnja saradnja švedske i srpske policije nije samo tehničke prirode, već se ogleda i u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala.

"Švedska snažno podržava srpski put ka Evropskoj uniji, naročito u ključnim poglavljima 23 i 24. I današnji sporazumi su korak dalje u tom pravcu", rekao je Lundin.

Ambasador je ocenio da će Sporazum o unapređenju koordinacije u vanrednim situacijama doprineti razmeni dragocenih iskustva koje obe strane imaju u elementarnim nepogodama.

Dodao je da Sporazum o podršci razvojnim kapacitetima strateškog upravljanja i evropskih integracija predstavlja nastavak ranijih projekata razvoja policije u domenu kriminalno-obaveštajnog modela, strateškog planiranja, razvoja forenzike i rodne ravnopravnosti.

"U interesu je Evrope da Srbija stekne švedska iskustva u ovim oblastima, koja će joj olakšati dalji put ka evropskim integracijama. I ovo je švedska investicija u evropsku budućnost Srbije", rekao je Lundin.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 05. feb 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Ima li sanse

Da se dogovore : da i Svedska prizna nase vozacke dozvole ( zamena )