Mobilni mamograf u Lebanu, pregledi za žene iz Jablaničkog okruga

Posle pet godina u Domu zdravlja u Lebanu ponovo radi pokretni mamograf. Već prvog dana pregledano je 40 žena. Mamograf u Lebanu ostaje do kraja meseca, a pregled mogu da zakažu žene iz celog Jablaničkog okruga.

Potrebno je malo vremena i mnogo svesti o važnosti preventivnih pregleda posebno posle 50. godine. Termin se zakazuje, snimanje završava za samo petnaestak minuta. Već prvog dana dolazak mamografa pored žena iz Lebana iskoristile su i žene iz Bojnika i Medveđe.

Stana Cvetković iz sela Bošnjace kaže da se sve završava brzo. 

"Važno je da se žene pregledaju na vreme, sve što se otkrije na vreme se i leči", kaže Jasminka Mladenović iz Lebana.

Mobilni digitalni mamograf sa najmodernijom digitalnom opremom ispred Doma zdravlja u Lebanu bio je postavljen i 2014. kada se pregledalo 1.000 žena. Promene na dojci otkrivene su kod 10 odsto.

Jasmina Stojković iz Bojnika kaže da ima dva benigna tumora.

Inicijativa jeste naša kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali mamograf je dostupan sada ženama iz celog okruga.

"Mi smo kontaktirali centre u Leskovcu, Bojniku, Medveđi, Vlasotincu, tako da su svi obavešteni i naravno, putem medija", rekla je dr Sunčica Smiljković, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Lebanu.

Rak je izlečiv, ako se otkrije na vreme,a maligni procesi na dojci vodeći kod žena. Zato je važan pregled i kada nema nikakvih simptoma. Mamograf je dijagnočni korak ispred.

"Dve godine daje nam prednost u ranom otkrivanju karcinoma dojke što je vrlo bitno za neku dalju prognozu bolesti i adekvatno lečenje", kaže dr Smiljković.

Rezultati mamografskih pregleda stižu na kućne adrese.

broj komentara 0 pošalji komentar