Nije svaka prehlada grip, još bez epidemije u Srbiji

Uz dve osobe koje su ovog vikenda preminule u Nišu, grip je ove sezone u Srbiji odneo šest života. U bolnicama su na desetine pacijenata sa komplikacijama izazvanim virusom, ali epidemija nije proglašena. Stručnjaci upozoravaju da je situacija u drugim zemljama mnogo teža, da godišnje od gripa u svetu umre i do 650 hiljada ljudi. Prošle godine, grip je u Srbiji odneo 15 života.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu na lečenju je 21 osoba. Laboratorijski, virus gripa je potvrđen kod osmoro pacijenata. U Kliničkom centru u Nišu zbog gripa leži 25 osoba. Tokom vikenda, preminuli su 26-godišnja devojka i 62-godišnji muškarac.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović navodi da je u toj ustanovi osam pacijenata na infektivnoj klinici – dvoje na respiratorima, a dvoje u izolaciji.

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS Ivana Milošević da su pacijenti koji su na lečenje primljene uglavnom sredovečne osobe, neki imaju pridružene druge bolesti, dva bolesnika su u teškom stanju.

U Srbiji simptome slične gripu ima više od 60.000 građana, ali je za sada samo Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga.

Epidemilozi kažu da je dobro što je u toku školski raspust, jer to usporava širenje virusa, ali da je ovo ipak period godine kada treba očekivati pojačanu aktivnost virusa.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković kaže da je toj opštini od početka godine registrovano 788 slučajeva od oboljenja sličnih gripu, i da je taj broj manji u poređenju sa 2018. godinom.

U našoj zemlji beleži se najveći obuhvat vakcinacijom protiv gripa u poslednjih 10 godina. Ipak, grip je već odneo šest života. Epidemiolozi upozoravaju da se virus influence brzo širi, podmukao je i opasan, i često menja lice kako bi pobedio čovekov imuni sistem.

"Ove godine na području naše zemlje cirkulišu dva tima virusa. "AH1N1" i "AH3N2" su ti sojevi u aktulenoj vakcini", navodi Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut".

Pored vakcinacije, neophodne su i opšte mere prevencije. Posebno oprezni treba da budu hronični pacijenti, trudnice i mala deca.

Prevencija širenja virusa

"Savetuje se da izbegavaju kontakte, rastojanje jedan metar. Građani treba da nose maske, prekrivaju nos i usta kada kašlju i kijaju", kaže Slađan Stanković.

U slučaju visoke temperature i kašlja, ali i bola i stezanja u grudima, otežanog disanja, treba se odmah javiti lekaru, jer grip može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

"Može da dođe do zapaljenja mozga, odnosno moždanih opni. Komplikacije na plućima, zapaljenja pluća i popuštanje funkcije pluća su najčešće i najteže komplikacije, ", ukazuje Ivana Milošević sa Infektivne Klinike KCS-a.

Situacija je mnogo teža u drugim zemljama u regionu. U Rumuniji su umrle 54 osobe, u Hrvatskoj 55, a u Republici Srpskoj 30 ljudi. U Velikoj Britaniji grip je odneo 131 život. U Bugarskoj je gotovo u celoj zemlji objavljena epidemija, u nekim gradovima uveden je vanredni školski raspust.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара