Elektronski potpis

Dokumenta iz Vlade i lokalne samouprave dobijate Internetom, bez čekanja, čak i kada je potreban vaš potpis. Pošta Srbije prva institucija u Republici koja može da izdaje kvalifikovane elektronske potpise.

Elektronski potpis ili sertifikat, tvrde eksperti, na Internetu potvrđuje identitet pojedinca, što obezbeđuje sigurno korišćenje svih servisa Vlade i lokalne samouprave, npr. izvod iz matične knjige roćenih.

U svakoj od 1.400 ekspozitura Pošte spremni su da prime zahtev za elektronski potpis i, ako ne koristite Internet, da vam pomognu da dobijete neophodna dokumenta.

" Posle nekoliko dana moći će da preuzmu elektronski potpis a na kućnu adresu će im stići odgovarajući pin za za sigurnosno korišćenje elektronskog sertifikata", kaže direktor PTT Srbija Mihajlo Jovanović.

Zoran Savić, iz Asocijacije za telekomunikacije i nove medije Srbije, kaže da elektronski potpis omogućava kompletan završen proces građanima da ga mogu završiti bez razmene papira sa pečatima. 

Javne nabavke elektronski

Ministarstvo za telekomunikacije već priprema elektronske servise Vlade. Izmenama zakona omogućeno je i da se sve javne nabavke obavljaju elektronski.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić tvrdi da nema potrebe da se govori koliko to doprinosi konkurentnosti privrede, koliko olakšava život građana, smanjuje troškove i prostor za korupciju.

Predlog Zakona o elektronskoj trgovini naći će se pred Parlamentom početkom sledeće godine.

Donošenjem zakona o elektronskoj trgovini omogučiće se brže pronalaženje najpovoljnijeg ponuđača željenog proizvoda i usluge, koji se nalazi na bilo kojoj destinaciji i koji vrši uslugu u najpovoljnijem roku.

Evropska unija zahteva dvadeset osnovnih servisa, 8 za privredu i 12 za građane. Stručnjaci u Srbiji tvrde da sledeće godine možemo da imamo sve te servise. Poređenja radi, Nemačka ima više od 150 elektronskih servisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи