Porast Zapadne Morave, domaćinstva nisu ugrožena

Naglo otapanje snega, ali i kiša koja pada od sinoć, doveli su do porasta vodostaja Zapadne Morave. Domaćinstva nisu ugrožena, ali je preventivno proglašena vanredna odbrana od poplava kod Kraljeva.

Nekoliko desetina hektara obradivog zemljišta u kraljevačkom naselju Grdica je pod vodom, ali domaćinstva nisu ugrožena.

Poplavljen je put koji naselje spaja sa selom Oplanići, pa je uvedeno dežurstvo, postavljene su crpne pumpe i džakovi sa peskom.

Iako je kiša prestala, vodostaj raste. Slična slika i u Prijanovićima gde je nivo Zapadne Morave za dvanaest sati porastao pola metra.

Poplavljeno je poljoprivredno zemljište i put ka selu Pilatovići, ali objekti i meštani nisu ugroženi. Prošle noći porastao je i nivo Čemernice u čačanskom kraju.

Stanje prati čačanski štab za vanredne stuacije.

"Sada nadvisujemo bedeme na pojedinim tačkama, zatvaramo nasipe koje su meštani probili kako bi stigli do svojih poljoprivrednih gazdinstava, to su dakle mere koje sada preduzima grad i naredna dva, tri dana, budući da imamo više problema na tim vodama drugog reda na seoskom području nego na gradskom", objašnjava Bratislav Zečević, iz čačanskog Gradskog štaba za vanredne situacije.

Ni u ostalim delovima zemlje nema opasnosti od većih izlivanja, kažu u "Srbijavodama".

"Trenutno ne postoji opasnost, a očekujemo u narednih deset dana da dođe do daljeg porasta vodostaja ali bez nekih opasnosti", kaže Zvonimir Kocić iz "Srbijavoda".

Sneg se intenzivno topi u višim predelima ivanjičke opštine, ali za sada nema većih problema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво