Radojičić: Nova šetališta, parkovi i savetovališta za prevenciju dijabetesa

U svetu sa dijabetesom živi oko 415 miliona ljudi, a procene su da će do 2040. tu hroničnu bolest imati oko 642 miliona ljudi. Kako svakih sedim sekundi u svetu neko umre od posledica šećerne bolesti, gradovi širom sveta ujedili su se u projektu "Gradovi koji menjaju dijabetes". Ovoj borbi pridružio se i Beograd. O tome, ali i drugim temama iz oblasti zdravstva za RTS govori prvi čovek Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić kaže za RTS da će program "Gradovi koji menjaju dijabetes" krozi izgradnju novih parkova i šetališta građanima omogućiti da se bave fizičkim aktivnostima, dok će se stručnjaci Kliničkog centra Srbije i sa fakulteta baviti prevencijom.

U Srbiji oko 750 hiljada ljudi ima dijabetes, a svaki četvrti živi u Beogradu. Kako će se dijabetesu stati na put, šta obuhvata ovaj projekat?

U ovom trenutku oko 10 odsto stanovništva koji žive u velikim gradovima ima dijabet, a preko 15-16 odsto imaju gojaznost. To je razlog zašto su se gradovi evropski, svetski udružili u savez kako će da se bore protiv dijabeta u narednim godinama. Očekuje se da narednih 25-30 godina više od 25 odsto stanovništva u gradovima ima problem i to je razlog zašto moramo svi zajedno da se borimo. Grad Beograd će u savezu sa ovim svetskim gradovima kao što su Kopenhagen, Rim, Meksiko siti, otprilike 15 gradova, voditi računa o urbanom razvoju prestonice, o dizanju svesti našeg stanovništva o problemu dijabeta, kao ga sprečiti i kako smanjti tendenciju rasta.

Kako će se Beograd boriti protiv dijabetesa i šta donosi pacijentima?

Ovaj projekat donosi građanima zdraviji život. Napravićemo više parkova, šetališta, mesta gde će moći da se bave sportom s jedne strane. Sa druge strane, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i sa našim ekspertima iz KCS i sa fakulteta, a i sa lekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kroz savetovališta ćemo se baviti prevencijom, dizanjem svesti stanovništva o ovom problemu. Bavićemo se i time da rano otkrivamo bolest, tako da će se pacijenti koji nemaju dijabetes i kod kojih se rano otkrije imati korist, a pacijenti koji su već oboleli imaće adekvatno lečenje. Onima koji imaju komplikacije obezbediće se bolji uslovi za lečenje. Na inicijativu ambasade Danske i ambasadora te zemlje uključeni smo u ovaj projekat na naše veliko zadovoljstavo, s obzirom da smo razmišljali u tom smeru.

U 2018. godini kupili ste četiri rendgen aparata, mamograf, 18 sanitetskih vozila, opremili ste jedan Dom zdravlja i jedno porodilište. Budžet za 2019. godinu za zdravstvo je veći za oko 50 odsto. Šta će još biti urađeno?

I ove godine ćemo takođe ulagati u infrastrukturu domova zdravlja i ustanova koje pripadaju gradu. Razvijaćemo preventivne programe. Oaj progaram o kojem smo već govorili smo planirali kroz budžet grada. Kupovaćemo opremu i ove godine – sedam rendgen aparata, šest aparata za ultrazvuk, još sanitetskih vozila. Radićemo na unapređenju informacionog sistema za bolje funckionisanje primarne zdrastvene zaštite. Opredelili smo dvostruko više novca nego prošle godine za uništenje ambrozije.

Da li se planira novo zapošljavanje lekara u prestonici, davanje specijalizacija? 

Imamo manjak lekara, pedijatara, lekara opšte prakse i sigurno da ćemo u narednom periodu voditi računa da zapošljavamo mlade ljude u ovoj oblasti i da na taj način omogućimo bolje funckionisanje zdarvstevnog sistema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара