Poreske mere u seoskom turizmu, kakva su očekivanja

Izmenama zakona o porezu na dohodak građana, od početka jula ugostiteljski objekti domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva plaćaće paušalni porez. Nema razloga za paniku, tvrde i turizmolozi, ali i oni koji se bave ovim vidom turizma, jer će im to olakšati poslovanje, bez posredovanja turističkih agencija koje su imale proviziju.

Željko i Marija Sredić opredelili su se da se u Mionici kod Kosjerića bave seoskim turizmom. Raspust je počeo, a za koji dan doputovaće i gosti da uživaju u čarima zime na obroncima Maljena. Ne strahuju od najavljenih novina u poreskim obavezama.

Željko Sredić iz etno domaćinstva Gostoljublje rekao je da je veliko olakšanje što ne moraju raditi ugovore sa agencijama i organizacijama i plaćati, kako kaže, namete tim organizacijama.

"Nego jednostavno, možemo sami naplaćivati, samo što ćemo imati paušalni porez na nivou godine. Znači, kroz neke procente, pet odsto od bruto dohotka puta neki koeficijent. To će iznositi dve, odnosno dve i po hiljade dinara na nivou godine po ležaju", kaže Sredić.

Domaćini će takođe biti obavezni da sami prijavljuju goste, a turizmolozi tvrde da će im to olakšati poslovanje.

"Oni su se često žalili da su im procedure sa prijavljivanjem komplikovane, da kada gost, udaljen više kilometara od turističke organizacije, treba da dođe da plati boravišnu taksu, da je to problematično, postojale su neke nejasnoće. Dakle, to bi sada trebalo da bude olakšano", kaže Snežana Joksimović, direktorka Turističke organizacije Kosjerić.

Uz poreske mere, domaćini kažu potrebne su i subvencije, posebno za sela koja se nalaze izvan turističkih centara, poput Zlatibora i Kopaonika, koji imaju uređenu infrastrukturu.

"Najlakše je platiti ako možete, ali na selu nemate kome da platite da vam nešto uradi. Znači, vi morate da čistite put, da dovedete sami vodu, čak i struju i tako dalje. Tako da sve su to komplikovaniji uslovi. Na takav način treba gledati selo", kaže Željko Sredić. 

Etno domaćinstva su i čuvari tradicije, a osim domaće gastronomije gostima se pruža prilika da upoznaju i drugačiji način života i običaje koji se čuvaju od zaborava.

"Tipa tradicionalna srpska svadba, na kojoj očekujemo baš dosta gostiju iz inostranstva, sada na proleće, program "Škola mojih predaka", obilazak spomenika krajputaša i tako razne druge", kaže Snežana Joksimović.

Da bi se pospešio razvoj seoskog turizma domaćini smatraju da je neophodno izraditi razvojnu strategiju u narednih deset godina.

U kosjerićkom kraju, kao pioniru u ovoj oblasti, ne raste broj domaćinstava koja bi se bavila ovim vidom ugostiteljstva, koji je sve interesantniji i stranim, i domaćim turistima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво