Časovi sa kojih se ne izostaje

Sa novom školskom godinom srednje škole biće bogatije za devet profila sa dualnim obrazovanjem. Akcenat će, kažu iz Ministarstva prosvete, biti na novim profilima, koji prate razvoj informacionih tehnologija. Do sada je u procesu dualnog obrazovanja ukupno 4.500 učenika, 84 škole i 33 obrazovna profila.

Oni su učenici drugog razreda Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu. Sreda im je, kažu, omiljeni dan, jer tada uče – ali na poslu. S nestrpljenjem čekaju i sledeću godinu kada će dva dana provoditi na praksi u kompaniji gde se obrazuju za tehničare za logistiku i špediciju.

"Sve što smo učili kroz teoriju sada primenjujemo i dosta mi je lakše kada vidim", kaže učenica drugog razreda Saobraćajno-tehničke škole Zemun Milica Komandić.

Njen drug iz odeljenja Marko Jovanov bi voleo da ostane da radi u kompaniji nakon završetka škole.

"Učimo malo po malo da bismo posle mogli da imamo kompletno znanje", rekao je Marko.

Oni su prva generacija koja uči po modelu dualnog obrazovanja u ovoj školi i profesori ističu da su više motivisani.

"Jedva čekaju kada je sreda da dođu na praksu. Veoma su redovni, najmanje izostanaka imaju tog dana", navela je razredna Gordana Giljan.

U odeljcima ove kompanije u svetu školarci već osam decenija uče praktično, a do sada je 3.000 učenika prošlo kroz školovanje.

"Naš interes je da učenike uzmemo iz škole, da ih naučimo poslu, da ih naučimo i da vrednuju to što rade i da dobijemo na kraju krajeva obučene kadrove", ukazuje direktor "Gebruder vajs Srbija" Dragan Simović.

Najtraženiji industrijski mehaničar, kuvar, bravar zavarivač

Obučene nove radnike, spremne za rad u timu i upoznate sa poslom – to dobijaju kompanije. A učenici imaju šansu da odmah posle školovanja dobiju posao. Trenutno priliku srednjoškolcima daje 600 kompanija, a plan je da ih u narednoj godini bude više.

"PKS sprema i inicijativu u saradnji sa privrednicima, koja će ići ka Ministarstvu finansija, sa molbom da se pruži podrška privredi u prvim godinama uvođenja i postavljanja dualnog modela obrazovanja na noge. Struktura privrede u Srbiji ide u korist mikro i malih kompanija koje negde najviše i očekuju od ovog dualnog modela obrazovanja i koji su najviše zainteresovani za to da se uključe, a koji nekada nisu baš u mogućnosti da ispune sve zahteve koje nameće zakon", objašnjava Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Među profilima najtraženiji su industrijski mehaničar, kuvar, bravar zavarivač. A od 1. septembra u ponudi će biti i devet novih profila, među kojima i tehničar za raketnu municiju i naoružanje i tehničar za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.

"Imamo nameru da u saradnji sa Ministarstvom odbrane formiramo jedan trening centar na aerodromu Jarak gde ćemo podržati obrazovanje naših mladih ljudi i zapravo obezbediti i u trening centrima njihove obuke za nivoe dozvola A, B i C. Velika podrška vojnoj industriji ovog puta: Imaćemo dva do tri profila kao podršku namenskoj industriji, podršku auto-industriji", rekla je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

U prvoj generaciji đaka, koja je u junu završila školovanje po dualnom modelu, 83 učenika se zaposlilo u kompanijama gde su išli na praksu. U ministarstvu kažu da rade i na završnoj verziji Zakona o dualnom obrazovanju na fakultetima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво