IT predmeti i na Poljoprivrednom fakultetu

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu u Zemunu jedan je od pet najstarijih u Srbiji, a ove godine obeležiće 100. rođendan. Jubilej slave radno. U više od polovine studijskih programa uvode predmete sa IT tehnologijama, a u skladu s tim, mnogi smerovi promeniće svoj naziv. Melioracije će se ubuduće zvati upravljanje vodama i to će, kažu, biti zanimanje budućnosti.

Teodora Tomanić, rođena Beograđanka, odrasla u blokovima, kaže da su njeni prijatelji bili začuđeni kada im je saopštila da će studirati poljoprivredu. Onda im je objasila da živimo u vreme viška tehnologije i informacija, a manjka hrane i prirodnih resursa i da će najtraženiji i najplaćeniji biti oni koji umeju da upravljaju tim činjenicama.

"Želela bih da se bavim projektovanjem sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje. Svi znaju da je to veoma traženo i u svetu i u Evropi, posebno u Aziji, jer svi usevi, sve što se sadi, sve što koristimo u ishrani, za to je potrebna voda", kaže student 4. godine Teodora Tomanić.

Po diplomu Poljoprivrednog fakulteta najveći broj studenata ipak dolazi iz unutrašnjosti. Po završetku studija, stečeno znanje koriste da unaprede porodično gazdinstvo ili da pokrenu sopstveni agrobiznis.

"Posle fakulteta, planiram da se vratim za Loznicu odakle sam inače, da nastavim svoj privatni biznis, da poboljšam prodaju mehanizacije i edukovanje ljudi", naveo je apsolvent Stefan Despotović.

Na fakultetu kažu da su odavno prepoznali modernu poljoprivredu koja se oslanja na internet, senzore, algoritme. Od ove godine će polovina studijskih programa promeniti naziv u skladu sa tim, a uvode se i novi IT predmeti. 

"Dobijamo savremene informacione tehnologije koje su primenjene u poljoprivredi, takođe smo svedoci da se mnogo govori o digitalizaciji i to digitalizaciji primenjenoj na primarnoj proizvodnji koja se ovde i te kako već jedan dugi niz godina izučava", kaže prodekan za nastavu Radojka Maletić.

Da teorija bez prakse i obrnuto, ne vredi mnogo, dokazuju priznanja.

"Impozantno zvuči podatak da smo mi na 43. mestu šangajske liste u oblasti prehrambene tehnologije i takav rezultat nema ni jedan drugi univerzitet u ovoj zemlji. Prema tome, Poljoprivredni fakultet jako dobro pozicionira čitav univerzitet", rekao je dekan poljoprivrednog fakluteta u Zemunu Dušan Živković.

Sve veće interesovanje studenata beleži organska proizvodnja a očekuje se i za novi studijski program za zaštitu životne sredine. Najbrže do posla stižu agroekonomisti koji se sve više zapošljavaju u bankama i osiguravajućim kućama. 

Poljoprivreda odavno nije tema samo za agronome. Proizvodnja i distribucija hrane postaju goruća svetska tema kojom se ne bave samo ekonomski, već i politički analitičari i stratezi. 

broj komentara 0 pošalji komentar