Statistika napunila novčanik Piroćanacima

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, Piroćanci zauzimaju drugo mesto po zaradama u Srbiji, sa preko 71.000 dinara za novembar. Da li statistički pokazatelji odslikavaju realno stanje?

Piroćanci umeju da uštede, ali prema zvaničnim pokazateljima, umeju i dobro da zarade. Svakako da je za taj prosek pre svega zaslužan "Tigar tajers" koji radi u sastavu "Mišlena" i zapošljava preko 3.500 radnika.

"Ove plate koje su isplaćene u 'Tigar tajersu' u decembru su uvećane zbog bonusa koji je dogovoren između samostalnog sindikata i menadžmenta. Tako da je prosek u decembru bio 88.000 u neto iznosu. Realne plate za decembarsku zaradu, isplaćene devetog januara, su 78.000 dinara", kaže Jovan Mijalković, predsednik Samostalnog sindikata "Tigar tajersa".

U sindikatu smatraju da se statistika i realnost često ne podudaraju.

"Na papiru smo mnogo bogatiji, a u tanjiru smo faktički siromašniji. Možda je realniji podatak prosečna zarada u prvih 11 meseci i ona iznosi 52.214 dinara i u poređenju sa prosečnom zaradom u Srbiji, to je rast od 5,7 odsto", kaže Rodoljub Ćirić, predsednik VSS Pirot.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić ukazuje na napredak opštine kojom rukovodi.

"Taj prosek od 52.000 govori da je Pirot značajno napredovao i da je u proteklih desetak godina ušao u red prvih deset opština u Srbiji po prosečnim zaradama. Bili smo nekada na 120. mestu, sada smo u prvih deset", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Logikom da gde ima više para, više se i troši, vodili su se i veliki trgovinski lanci koji su poslednjih godina otvorili objekte u Pirotu.

Piroćanci kažu: "Para nikad dosta". Pola u šali, a pola u zbilji rezonuju – možda će ovaj najnoviji prosek zarada konačno promeniti tok migracija uzvodno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара