Šta donosi novi šifrarnik zanimanja

Vlada Srbije predstavila je novi spisak zanimanja i kvalifikacija, koji nije menjan od 1990. godine. Poslodavci će ubuduće lakše videti stanje raspoložive radne snage, a Ministarstvo prosvete moći će brže i efikasnije da prilagođava obrazovne profile prema potrebama tržišta rada. Urađen je i popis šifara države, opština i naselja u Srbiji i naša zanimanja i kvalifikacije sada mogu da se usklade sa međunarodnom klasifikacijom.

Industrijska revolucija svakodnevno iznedri neko novo zanimanje, a neke diplome stečene u inostranstvu, naši studenti nisu mogli da nostrifikuju u Srbiji jer mnoga zanimanja u našim propisima – nisu postojala.

"Dokle smo sada stigli daje nam mogućnost da imamo i da radimo na kvalitetnijem obrazovnom sisitemu s jedne strane, s druge strane i na aktivnim merama politike zapošljavanja i prepoznavanju zanimanja koja nedostaju", navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Novi zbornik šifara omogućio je razdvajanje zanimanja od kvalifikacija, kažu u Nacionalnoj službi zapošljavanja. To znači da će sada znati ko ima veštine, iskustva i znanje za obavljanje određenog posla, a sa druge strane, da li za taj posao ima određenu diplomu ili zvanje.

"Svakako da će to doprineti jednom boljem pregledu, dakle i ustanovljavanju karakteristika lica koja traže posao, i usaglašavanja sa potrebama poslodavaca, dakle sa zahtevima koje današnja privreda traži", navodi Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poslodavci već mogu da prijave zaposlene pod novim šiframa zanimanja i kvalifikacija, a u Ministarstvu prosvete ističu da će šifre pomoći uvođenju dualnog obrazovanja.

Novi popis sadrži 3.600 zanimanja i kvalifikacija, i biće objavljen na sajtu Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje. Svi poslodavci do kraja godine moraju da promene ili usaglase šifre svojih zaposlenih sa novim propisom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво