"Mali princ" Laurin vodič u svet knjiga

Neobičan školski čas u Ministarstvu prosvete. Prisustvovali su mu ministar, direktorka biblioteke i Laura Ljutaj, tinejdžerka koja je protekle godine pročitala 250 knjiga. Cilj časa je da se skrene pažnja na prave vrednosti i značaj čitanja.

Prvu knjigu koju je Laura sama pročitala bila je "Mali princ". I od tada je čita ponovo svake godine.

"Naučila sam da čitam sa nekih šest godina. I naučila sam ćirilicu tako što je meni mama kupovala knjige pa mi je tako skrenula pažnju na to neko čitanje. Imam ja mnogo knjiga kod kuće, ali najviše volim da sakupim knjige i da ih odnesem u Crveni krst da deca iz svratišta mogu da čitaju", ističe Laura.

Kaže da mnogi njeni drugari nisu otkrili ljubav prema čitanju, pa je zato pred roditeljima, bibliotekarima, ministarstvom veliki zadatak.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov tvrdi da deca čitaju, ali da je potrebno pronaći adekvatnu literaturu i da se decom treba baviti.

"Time se i mi bavimo u Biblioteci grada da imamo što mlađe čitaoce. Od kad se dete rodi – već sa godinu dana, godinu i po – prve slikovnice", napominje Ninkov.

Ministarstvo je pre dve i po godine, posle četvrt veka, počelo da obnavlja školske biblioteke.

"Onda smo druge godine dali novac kojim smo sugerisali da se kupuju rečnici, enciklopedije i slično i sad smo opredelili novac za stručne i ostale vrste časopisa koji treba da postoje u školi. Isto postoje divna takmičenja u najboljim đačik časopisima. I jako je važno da školski radnici naprave svoju ličnu strategiju", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

A za uspomenu na nesvakidašnji čitalački čas i poklon od ministra za Lauru - naravno - knjige.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво