Nikola Mitić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Velikan operske umetnosti, čuveni srpski bariton i dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorišta Nikola Mitić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Prethodno su se porodica, prijatelji i kolege oprostili od Mitića na komemoraciji održanoj u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Poslednjem ispraćaju slavnog umetnika, osim ćerke Tatjane i familije, prisustvovali su njegovi prijatelji, kolege, poštovaoci.

Opelo je održano u crkvi Svetog Nikole uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Stanković.

Pre toga, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta održana je komemoracija na kojoj su svoja sećanja na Nikolu Mitića evocirali njegovi saradnici i kolege.

Direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić napomenula je da je Nikola Mitić bio gospodin, veličanstveni umetnik, kolega, divno biće...

"On nas nije napustio, jer je iza sebe ostavio veliko delo, dobre misli, umetničko stavranje. Njegov bariton je bio upečatljiv širom Evrope. Nadam se da ćete nas čuvati kao što ste to radili svih ovih godina. Hvala Vam beskrajno za sve što ste učinili i stvorili u Narodnom pozorištu", poručila je Vujićeva. 

Dirigent Dejan Savić podsetio je na izuzetnu karijeru Nikole Mitića. 

"Pevao je operu 'Toska' sa Plasidom Domingom u Beču. Domingo je nakon četiri ili pet godina sreo mog rođaka i pitao ga: 'Gde vam je onaj sjajni jugoslovenski bariton Nikola Mitić'? Možete da zamislite koliko je puta Plasido Domingo za tih četiri ili pet godina izlazio na različite scene širom sveta, ali on se setio Nikole Mitića zbog njegovog raskošnog baritona", naveo je Savić i dodao je Mitić bio posvećen operskom pevanju koja je za njega bila velika strast. 

"Bio je umetnik najfinijeg kova koji je imao prelep, topao glas i sjajnu dikciju uz perfektno držanje na sceni", dodao je Savić. 

Dragan Stevović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta zahvalio se Mitiću za nesebičnost u prenošenju znanja mlađim kolegama. 

"Hvala Vam za radost prilikom svakog susreta i što ste naše živote obojili umetnošću i bili ostali veliki gospodin i umetnik", istakao je Stevović. 

Primadona opere Narodnog pozorišta Radmila Smiljanić oprostila se od svog, kako kaže, najcenjenijeg kolege.

"Bila mi je čast da sam na sceni sa njim, ali i veliko uživanje kada sam sedela u publici i slušala njegov izuzetni bariton. Naše poznanstvo i drugovanje je trajalo tačno pola veka. Kad god smo pevali operu 'Bal pod maskama' nikada nisam odlazila u garderobu da se pripremim za veliko finale, već sam ostajala na sceni kako bi čula njegovo briljantno pevanje", rekla je Smiljanićeva. 

Operska pevačica Milka Stojanović naglasila je da Nikola Mitić imao veliku karijeru. 

"Bio je potpuno opredeljen da iz dubine duše služi svom nebeskom daru. Imali smo sreću da uživamo u njegovom glasu i da mu se divimo dugi niz godina. Njegov bariton je osvajao prostore širom planete i ostao da večno traje", rekla je Stojanovićeva. 

Pravakinja Beogradske opere Radmila Bakočević oprostila se od svog velikog prijatelja i kolege uz podsećanje na početke karijere slavnog baritona. 

"Najviše puta u karijeri delila sam scenu sa Nikolom Mitićem. Nas dvoje smo bili deo generacije operskih pevača u Narodnom pozorištu koja je bez sujete jedino želela da neka opera uspe i bude prihvaćena od publike u Jugoslaviji i u svetu. Bila je velika radost biti na sceni sa Nikolom Mitićem", zaključila je Bakočevićeva. 

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta Nikola Mitić preminuo je 25. januara u Beogradu u 80. godini. Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra.

Neko do slavnih operskih zvazda sa kojima je delio scenu su Plasido Domingo, Hose Kareras, Monserat Kabalje...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво