Marinko i njegovi konji – spas za selo Trbušnica

U podnožju planine Gučevo, porodica Đokić, uz pomoć konja čisti sneg na putu do kuća. Marinko sve što radi na putu, radi besplatno a nekad i danima ostane da čisti neku deonicu.

U podnožju planine Gučevo nalazi se selo Trbušnica gde nanose na putu Marinko Đokić čisti uz pomoć konja.

Zima ovde može da potraje od aprila do novembra.

"Marinko nam više puta godišnje čisti sneg i mi smo mu na tome veoma zahvalni. Ostavi svoj posao i dođe da nam čisti put. Evo došao je kod Slobodana Unkovića koji je bolestan i ne može da gazi sneg", kaže Slobodan Gligorić.

Zahvalni meštani kažu da, da nije Marinka, sneg niko ne bi ni očistio do proleća

"Marinko nekada i po dva, tri puta dnevno čisti sneg, zavisno od padavina, kako bi put stalno bio prohodan", naglašava Ivko Kojić.

Aleksandar Vučetić kaže da su se obraćali više puta Direkciji za puteve ali da njihova "ulica" nije u planu za čišćenje.

"Marinko Đokić i njegov otac svake zime redovno čiste sneg jer tu su svi stariji od sedamdeset godina, malo mladih ima", objašnjava Slobodan Vukojčić.

Marinko skromno kaže da se samo trude da put ostane prohodan stalno. Dok pada sneg on sa konjima 4,5 kilometara puta pređe i po nekoliko puta dnevno. Nikada za to nije tražio nadoknadu jer, kako kaže, to radi za selo, da mogu meštani da odu na posao, deca do škole a bolesni da se prevezu do bolnice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 30. jan 2019, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Tekstopisac kaže '' zima ovde može da potraje od aprila do novembra'', baš zanimljivo, kakvo li je onda vreme od novembra do aprila, verovatno vrućina i suša...

(sreda, 30. jan 2019, 08:30) - Никола [neregistrovani]

Грађани другог реда?

Дирекција за путеве је дужна да обезбеди приступ до свих грађана односно сваког села. Тако би требало да та државна институција функционише и у подножју Гучева. Нормално функционисање државе је основ нормалног живота њених грађана.