"Treba više da znamo o mentalnom zdravlju"

Zdravstvena kultura podrazumeva i brigu o mentalnom zdravlju, o kojem nedovoljno znamo, i potrebno je da svi imaju svest o tome da ako neko blizak počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge, kaže ministarka i psihijatar Slavica Đukić Dejanović.

"Zdravstvena kultura podrazumeva i viši nivo kulture o mentalnom zdravlju. Moramo znati da nema čoveka koji u nekim okolnostima ne može ući u stanje tzv. psihoze, da bude otuđen od realnosti", rekla je Slavica Đukić Dejanović novinarima u Nišu, komentarišući ubistvo studenta na Zvezdari.

Kako je rekla, simptomi se prepoznaju i potrebno je da svi mnogo više znamo o tome da neko ko nam je blizu, bilo rođak ili komšija, sugrađanin, a počne čudno da se ponaša, uvek može biti opasnost za druge.

"Najveći broj ubistava i agresivnog ponašanja nije svojstven osobama koje su otuđene od realnosti, koje su psihotične, već onima koje imaju poremećaj ličnosti, teško kontrolišu volju, nagone, impulsivni su. Zato samo stručnjaci mogu tačno da kažu o čemu se radi", navela je ona.

Đukić Dejanović je rekla da i jedne i druge simptome treba dobro poznavati i napomenula da bi svi trebalo više da znamo o mentalnom zdravlju.

"Nedovoljan su nam znanja, stigmatizujemo te bolesnike, kao da se stidimo što je neko naš eventualno sa mentalnim problemom. I dalje se događa da kad padne mrak odlazimo kod psihijatra, stidimo se da kažemo da nas boli duša, a onaj ko ima dušu može da ima i bolest duše", rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže, članovi porodice dobro primećuju, ali je često teško takvu osobu odvesti do lekara, jer ona ne uviđa da je bolesna.

Podseća da naš zakon kaže da se osoba koja može biti potencijalno opasna, mora prijaviti Hitnoj pomoći i policiji.

"Prvi korak je prijava, drugi korak je da se takva osoba vodi u psihijatirejsuku insituciju i da mora stručnjak da je pregleda. U skladu sa zakonom, postoji institut prinudnog lečenja", rekla je Đukić Dejanović.

O konkretnom slučaju, kaže, ne zna detalje i nedostaju mišljenja eksperata, psihijatara da bi mogla da komentariše.

Ukazuje da, ako je neko ispoljavao agresiju, ugrožavao svoj ili tuđ život, na verbalnom planu ili u razmišljanjima, to se primećuje po tome što se osoba udaljava od uobičajenih obaveza i komunikacija i o takvoj osobi treba da se izraze stručnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи