TS: Pad Srbije na listi Indeksa percepcije korupcije

Srbija se i dalje smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok, sa 39 od poželjnih 100 poena, a ove godine je za deset mesta pala na listi Indeksa percepcije korupcije (CPI), i zauzima 87. mesto, navodi Transparentnost Srbija. Dodaje se da je nakon blagog porasta, skor Srbije isti kao što je bio 2012. godine i da bitnijih promena nije bilo već duže od decenije.

"Ove godine delimo 87. mesto, od 180 zemalja, sa Narodnom Republikom Kinom. U prethodnom istraživanju, Srbija je imala dva poena više i zauzimala je 77. mesto", navela je organizacija Transparentnost Srbija.

Prema oceni Transparentnosti, Srbija beleži korak nazad u istraživanjima zbog toga što ne primenjuje dosledno ni preventivne ni represivne mehanizme protiv korupcije.

"Nisu ispitani čak ni oni slučajevi sumnje na korupciju koji su dokumentovani u izveštajima medija i državnih organa, kao što je pokazalo i nedavno objavljeno istraživanje TS. Na strani prevencije, ni prošle godine nisu sprovedene ključne antikorupcijske odredbe Zakona o javnim preduzećima (izbor i razrešenje direktora), Zakona o državnim službenicima (izbor i razrešenje službenika na položaju), Zakona o javnim nabavkama (prekršajne kazne), Zakona o Agenciji za borbi protiv korupcije (u vezi sa zloupotrebom javne funkcije za stranačku promociju) i Zakona o slobodnom pristupu informacijama (sprovođenje rešenja Poverenika)", ocenjuje Transparentnost Srbija.

Kako se dodaje, aktuelni nacrt izmene Akcionog plana za Poglavlje 23 EU integracija, ključni dokument politike Vlade u ovoj oblasti, ne predstavlja dobru osnovu za poboljšanje stanja. Kaže se da taj plan zadržava isti neambiciozni koncept kao i postojeći tekst iz 2016. gdodine, "samo konstatuje višegodišnja zakašnjenja i ne pruža uverenje da će se išta promeniti ubuduće".

"Na osnovu do sada objavljenih podataka, još uvek nije jasno da li su dugo najavljivani početak rada četiri posebna tužilačka odeljenja za borbu protiv korupcije, tokom 2018. donele neke pozitivne promene u gonjenju korupcije u pogledu broja optuženja i oduzimanja imovine. Očigledno je međutim, na osnovu istraživanja iskustava građana i obelodanjenih sumnji u korupciju, da veliki broj slučajeva i dalje nije prijavljen i istražen. Kada je reč o ovoj vrsti kriminala, izvesnost otkrivanja počinilaca je daleko važnija od visine izrečenih kazni", saopštava Transparentnost Srbija.

Na lošu percepciju korupcije, prema oceni TS, u velikoj meri utiču netransparentnost u donošenju odluka i odsustvo konkurencije kod zaključivanja velikih Vladinih ugovora. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 29. jan 2019, 12:29) - bob [neregistrovani]

korpcija

Korupcije je uvek bilo, ali iz godine u godinu sve manje, to moramo priznati.

(utorak, 29. jan 2019, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

nada

Svi se nadamo da će novi zakoni i najave koje stižu iz predsedništva uroditi plodom.