Za povratak u sela potrebno više od čistog vazduha i zdrave hrane

Od nekada, po starosti stanovništva jedne od najlmlađih evropskih država, Srbija je danas jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom. U proseku imamo po 43 godine. Prognoze su da će nas do 2060. biti za petinu manje, a da će svaki drugi stanovnik imati više od 65 godina. Starenje stanovništva uz odlazak mladih iz zemlje, zajednički je problem svih država Istočne Evrope i teško može da se zaustavi, upozoravaju stručnjaci.

Toplički okrug je u protekloj deceniji ostao bez deset hiljada stanovnika. Samo u kuršumlijskoj opštini, od 92 sela, šest je potpuno ugašeno. U dvadesetak je ostalo po stotinak stanovnika.

"Ja sam došao iz Mladenovca, renovirao sam kuću pun entuzijazma, pun zelje, pun volje za moju decu, makar da dođu jedanput godišnje. Njihovi koreni su odavde, seme im je odavde, šta da vam kažem sad, pogledajte uslove", kaže Pera Mrdaković iz sela Rgaje u opštini Prokuplje.

Ljiljana Aleksić, iz sela Kruševica u istoj opštini kaže da do prve prodavnice mora da ide oko 30 kilometara a daleko joj je i lekar.

Sela su uglavnom prepuštena starima, koji rade dok god mogu da hodaju. A kada onemoćaju, teško dolaze do lekarske, socijalne i svake druge pomoći.

Prema statistici, najstariji su stanovnici Crne Trave, Gadžinog Hana, Rekovca, Svrljiga, Ražnja i Babušnice. Najmlađi u Preševu, Tutinu, Bujanovcu i Novom Pazaru.

U Srbiji prema popisu 2011. bilo je 18 naselja sa isključivo starim stanovništvom, znači 100 odsto stanovništva je starije od 65 godina, a u 2017. broj takvih naselja se povećao na 43. Reč je o malim naseljima na pragu gašenja.

Migracije mladih iz sela u gradove traju decenijama. Za povratak je potrebno mnogo više od čistog vazduha i zdrave hrane.

"Ne verujem da je to trend koji može biti zaustavljen a što je najvažnije, postavlja se pitanje da li treba da bude zaustavljen. Ja ne spadam u one koji veruju u veliku državnu intervenciju. Sve zavisi zbog čega su ta mesta napuštana. Ako je to nešto što podrazumeva da bi neki putevi, koji ne zahtevaju velike investicije, ta mesta oživeli, da bi onda postojala mogućnost da tu dolaze investitori, da se tu razvija nešto od čega bi ti ljudi mogli da žive, onda takav deo ulaganja ima smisla", objašnjava Gordna Matković, ekonomista, demograf i ekspert za socijalnu politiku.

Na stotinu radno sposobnih sada dolazi 30 starih, za četrdesetak godina biće ih 57. Situaciju dodatno pogoršava odlazak velikog broja mladih u razvijene evropske države, bez namere da se vrate.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара